biznis
3

Stečaj mogući scenarij za Željeznice RS

FENA
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske (RS) Neđo Trninić nije danas isključio ni stečaj kao jednu od opcija za Željeznice RS.

Ipak, kaže da se stečaj ne želi, niti se ide ka toj opciji.

"Probat ćemo da nađemo rješenje koje ne vodi ka stečaju, ali se ne može isključiti ni takav scenarij", rekao je Trninić u izjavi novinarima u Doboju.

Očekuje da će uprava tog javnog preduzeća i sindikati naći obostrano prihvatljivo rješenje, a u suprotnom najavljuje uključivanje resornog ministarstva u rješavanje problema u Željeznicama RS.

Resorni entitetski ministar navodi da su u Vladi pokrenuli aktivnosti koje podrazumijevaju reorganizaciju Željeznica, ali da problem sada predstavljaju i tužbe radnika protiv Željeznica, koje stižu na naplatu.

Direktor ovog preduzeća Dragan Savanović nedavno je u otvorenom pismu radnicima ponovio da je finansijsko stanje u tom kolektivu izuzetno teško, sa značajnim problemima u ukupnom poslovanju, što je posljedica “višegodišnjeg nedomaćinskog poslovanja zasnovanog na nerealnim osnovama”.

Naveo da najveći trošak u poslovanju predstavljaju obaveze prema radnicima, ali da nije bilo otpuštanja radnika.

-Tužbe za kojima ste posegnuli došle su na naplatu i ukoliko se od njih ne odustane, uslijedit će blokada računa i nemogućnost funkcionisanja sistema, što nas može odvesti u stečaj. Svaki radnik mora biti svjestan posljedica i spreman da vrlo brzo neće biti, ne samo toplog obroka, nego ni plaća, a to je ono što smo nastojali da izbjegnemo - naveo je Savanović u pismu i predložio da se prestane sa daljim utuživanjem i odustane od daljih tužbi.