Potpisani ugovori sa ICBL
0

U Banjoj Luci zaživjela četiri nova preduzeća

Piše: D. T.
(Foto: Klix.ba)
Inovacioni centar Banja Luka, danas je potpisao ugovore sa četiri nova start-up preduzeća, od kojih Interfob Consulting i SW Technology ulaze u Poslovni inkubator, a Smart Speed Bump i Luka Sol u fazu predinkubacije.

Prilikom potpisivanja ugovora, izvršni direktor ICBL Drago Gverić je naveo kako su predstavnici četiri firme od danas stanari Inovacionog centra te da mogu zvanično početi koristiti sve usluge koje ovaj centar pruža.

"Mogućnosti su brojne, od smještaja u Poslovni inkubator i predinkubaciju, preko konkretnih usluga konsaltinga za razvoj poslovnih planova i poslovnih ideja, do povezivanja sa tržištem BiH, regije i internacionalim poslovima", rekao je Gverić.

Krešimir Miljanić iz firme SW Technology, start-up preduzeća za proizvodnju inovativnih reklamnih i prezentacijskih uređaja, je došao iz Rijeke i odlučio pokrenuti biznis u Banjoj Luci.

"Operativni troškovi su ovdje mnogo niži od troškova u Hrvatskoj, ne samo u Rijeci, a troškovi direktno utječu na naš proizvod", objasnio je Miljanić. On je dodao kako je njegovo preduzeće registrovano u BiH te su svi zaposleni državljani naše zemlje.

"Bitno je da će preduzeće raditi i proizvoditi ovdje, isključivo za vanjsko tržište", poručio je Krešimir Miljanić.

Menadžer poslovnog inkubatora Vladimir Ćorda je danas izjavio kako je izuzetno zadovoljan kvalitetom primljenih timova.

"Od njih devet, koliko se ukupno prijavilo na otvoreni poziv, iz druge faze je izašlo samo šest, a četvero ih je prošlo dalje. Ideje su, prema našem mišljenju, vrlo kvalitetne. Dvije firme imaju gotovo spreman proizvod za tržište, a dva tima moraju još određeno vrijeme raditi na razvoju svog proizvoda", poručio je Ćorda nakon današnjeg potpisivanja ugovora.