Startupi
0

Proizvodnja heljde pobjednička ideja na Startup Weekendu

FENA
Pobjednici Startup Weekenda
Pobjednici Startup Weekenda
Pobjednik ovogodišnjeg "Startup Weekenda", prema ocjeni stručnog žirija, je tim u sastavu: Petar Radulović, Marija Radulović i Milanka Maksić iz Banje Luke s idejom "Proizvodnja i prerada heljde".

Njima je pripala nagrada od 1.500 američkih dolara koju je osigurala Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, na sinoć završenom "Startup Weekendu" organiziranom u okviru "Globalne sedmice preduzetništva" – svjetske kampanje podizanja preduzetničke svijesti koja se obilježava od 12. do 18. novembra.

Pobjednici su rekli da je njihova ideja proizvodnja i prerada heljde na vlastitom poljoprivrednom gazdinstvu na površini koja se ne obrađuje.

"Učešće na Startup Weekendu učvrstilo nas je u uvjerenju da ideja ima potencijala. Većina mladih danas hrli u gradove, žele pronaći zaposlenje u nekoj instituciji, a mi mislimo da je budućnost u proizvodnji i da se treba vratiti selu. Ovo je bilo fantastično iskustvo, organizacija je bila odlična, a nagrada koju smo dobili bit će dovoljna da napravimo prvi korak u realizaciji našeg biznisa", kaže Petar Radulović i ističe da su svi članovi tima nezaposleni te da im se otvorila mogućnost da riješe osnovno egzistencijalno pitanje.

Ove godine "Startup Weekend" je okupio 40 mladih osoba iz svih krajeva BiH koji su bili organizirani u osam timova i okupljeni oko osam poslovnih ideja iz oblasti informacionih tehnologija, proizvodnje i usluga.

"Startup Weekend" organiziran je u saradnji s Inovacionim centrom Banja Luka uz podršku Ambasade SAD-a u BiH i USAID-a koji je, kao sponzor, dodijelio i posebnu nagradu - IT opremu u vrijednosti 2.000 KM timu u sastavu: Brane Vuković, Selma Lomigora, Violeta Vukomanović, Biljana Partalo i Dajana Bjelovuk koji dolaze iz Banje Luke, Sarajeva i Bosanske Dubice, za ideju "online sistem za konsultantske usluge".

Ovaj tim osvojio je i paket podrške za daljnji razvoj ideje koju dodjeljuje Inovacioni centar Banja Luka u trajanju od šest mjeseci.

"Naša ideja je nastala na samom Startup Weekendu. Namjera nam je da napravimo online sistem za konsultantske usluge. To znači da bismo s jedne strane imali konsultante koji nude određene usluge na komercijalnoj osnovi, a s druge korisnike kojima te usluge trebaju. Nismo očekivali ovu nagradu, ali nakon ovog iskustva vjerujemo da naša ideja ima potencijala i želimo pokušati da je realizujemo. Učešćem na ovom događaju svi smo profitirali jer smo dobili neka korisna znanja i ostvarili kontakte koji nam također mogu pomoći u realizaciji ideje", ističe Brane Vuković.

Prema ocjeni organizatora, ovogodišnji "Startup Weekend" u potpunosti je opravdao očekivanja.