Pobjednici Startup Weekenda
0

Mladi poduzetnici iz Printheosa u Californiju idu po investicije

Piše: Adisa Pobrić
Ekipa Printheos (Foto: Klix.ba)
Ekipa Printheos (Foto: Klix.ba)
Pobjednici jučer završenog Startup Weekenda Sarajevo za najbolju ideju, ekipa Printheos, na modelu fiktivne firme koja posluje u našoj regiji, predstavila je impresivan poslovni plan i pokazala da njihova jedinstvena ideja ima ogroman potencijal.

Ekipu su činila četverica mladića iz Prozora i jedan Sarajlija. Za svoju sjajnu ideju dobili su priliku da jedan od njih sedam dana boravi u vili Blackbox u Silicon Valleyju u Californiji i tamo upozna stručne mentore i potencijalne investitore, nauči mnogo toga novog i napravi veliki korak u ostvarenju svojih ambicija.

"Danijel Dedić, Danijel Džankić, Mijo Džalto i ja iz Prozora smo došli u Sarajevo s idejom koja je dugo sazrijevala, ali nismo imali priliku da je predstavimo javnosti. Startup Weekend nam je to omogućio", kazao je za Klix.ba Zrinko Dolić.

Njegovoj ekipi nakon prve prezentacije od 60 sekundi pridružio se i Semir Mehadžić, s kojim su dalje razradili pobjedničku strategiju.

"Naš poslovni plan razradili smo za klijente u štamparskoj industriji obuhvativši sve specifičnosti tog posla u našoj regiji", izjavio je 30-godišnji Dolić, najstariji član ekipe Printheos.

Kao kreatori jedne od 11 najboljih ideja oni su uz pomoć mentora na finalnim prezentacijama intenzivno radili 54 sata, a krajnji ishod bila je impresivna petominutna prezentacija na tečnom engleskom jeziku kojom su ispunili kriterije žirija.

Još uvijek nisu odlučili ko će od njih ići u Californiju i tamo se konsultovati sa svjetski poznatim mentorima koji rade kao akceleratori timova i poslovnih ideja, ali se nadaju investicijama.

"Imamo ideju i tehničko rješenje, nadamo se potencijalnim investitorima, a svima nam je ambicija da u konačnici pokrenemo vlastiti biznis", naglašava Zrinko i još jednom ističe zahvalnost projektu Startup Weekend, koji im je, kako kaže, pomogao da se pomaknu s mjesta i svoje ideje i razmišljanja pretoče u konkretna djela.