Startupi
6

Gradonačelnik Komšić otvorio takmičenje "Hackathon 4 Startups"

FENA
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić večeras je otvorio 48-satno takmičenje u programiranju pod nazivom "Hackathon 4 Startups" u organizaciji HUB387, a u okviru prvog regionalnog tzv. "Startup accelerator" programa.

Pored gradonačelnika, prisutnima se obratila i Asa Trullson uime Ambasade Švedske i Ceco Gaković, mentor iz San Franciska koji je takmičare upoznao o detaljima i sistemom bodovanja i koji će ih voditi kroz ovo takmičenje.

Gradonačelnik je u obraćanju zahvalio švedskoj vladi i SIDA-i koje su prepoznale potencijal i talenat u BiH, te odlučile biti partneri u projektu, kao i mentorima pod čijim patronatom mladi programeri rade, obučavaju se i usavršavaju.

"Ovdje dobivate ona znanja koja se ne mogu steći u redovnom školovanju jer ove tehnologije napreduju brže od naših fakultetskih programa. Vi proizvodite i prodajete čistu inteligenciju. Društvene promjene su uvjetovane razvojem novih tehnologija. Na vama je budućnost i naše društvo ćete vi odrediti. Utoliko je veće važnost ove akademije, ovog doškolovavanja i ovakvih takmičenja u kojima vi pokazujete svoje sposobnosti. Želim vam uspjeh i sreću u ovom 48-satnom takmičenju", rekao je gradonačelnik u svom obraćanju mladim takmičarima.

Pobjednički timovi ovog svojevrsnog tehnološkog višeboja dobit će inicijalnu investiciju za 18 mjeseci rada na startupu, svakodnevno mentorstvo profesionalaca iz Silicon Valleyja, atraktivan radni prostor u sarajevskom HUB-u, te Macbook Pro računar.