biznis
0

Stanje u šumarstvu teško uprkos povećanoj proizvodnji

FENA
Stanje u šumarstvu i drvnoj industriji je teško i složeno uprkos povećanoj proizvodnji, a poseban problem predstavlja nepostojanje zakona o šumama i certifikacija, istaknuto je danas na sjednici Grupacije šumarstva i drvne industrije Privredne komore Federacije BiH u Sarajevu.

Na sjednici je diskutovano o aktuelnom stanju u šumarstvu u Federaciji BiH. Istaknuto je da se nepostojanje zakonske regulative u oblasti šumarstva negativno reflektuje na cijeli sektor, što za posljedicu ima velike gubitke šumarskih preduzeća u FBiH u kojima je zajedno s drvnom industrijom zaposleno oko 20.000 radnika koji su dovedeni u nezavidnu situaciju. Stoga je Grupacija i opet ukazala na potrebu da se što prije poduzmu mjere radi donošenja zakona o šumama.

„Nova vlada je tek konstitituisana, ali sam siguran da će među prioritetima odrediti donošenje legislative iz oblasti koja pokriva najveće bogatstvo BiH, a to su šume. Utvrđivanjem novog zakona moći će se nagovijestiti izlaz iz postojeće krize na način da će se odrediti novi koncept i nove reforme u oblasti šumarstva“, izjavio je potpredsjednik ove grupacije Midhat Ahmetović.

Međutim, zakonodavstvo nije jedina prepreka za ovaj sektor. Lanac certificiranja bi trebao postojati za procese od sječe drveta pa do kreiranja finalnog proizvoda da bi izvoznici mogli svoje proizvode plasirati na ino tržišta.

„Šumsko preuzeće Unsko-sanske šume ranije su dobile certifikat, a pri kraju certificiranja su i Tuzlanske šume i Kupres što će stvoriti preduslove za certifikaciju naših drvoprerađivača koji dobro kasne za okruženjem“, kazao je predsjednik Grupacije Zdenko Laštro dodajući da tek imamo 12 privrednih subjekata koji posjeduju FSCCoC certifikat, a u RS-u ih je već 40.

Među osnovnim pravcima djelovanja Grupacije za ovu godinu su aktivnosti na obaveznom uvođenju certificiranja u šumarstvu na cijelom području FBiH, te na uvođenju FSCCoC certifikata kod prerađivača drveta. Također, planom rada Grupacije za 2011., koji je usvojen na sjednici, predviđeno je poticanje ekološki prihvatljivog gospodarenja i iskorištavanja obnovljivih prirodnih izvora sirovina.

Na sastaku je bilo govora i o snabdijevanju sirovinom drvoprerađivača i analizi viška pojedinih vrsta i napomenuto da se trebaju poštovati pravila kod raspodjele sirovine i posebno obratiti pažnja na kvalitet i cijene.

Grupacija će, kako je zaključeno, pokrenuti incijativu kod PKFBiH da bi zajedno sa svim komorskim asocijacijama i Udruženjem poslodavaca organizirali radni sastanak s predstavnicima Federalne uprave za inspekcijske poslove na kome bi se razgovaralo o inspekcijskom nadzoru u ovoj oblasti.