Kemal Kozarić
0

"Sredstva MMF-a nisu potrebna, rezerve su stabilizovane"

SRNA
Kemal Kozarić
Kemal Kozarić
Dio sredstava od 187 miliona dolara, koje je Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio BiH, namijenjen za jačanje rezervi Centralne banke BiH, neće biti povučen, jer su se u međuvremenu rezerve stabilizovale i čak vratile na veći nivo nego što su bile 2009. godine, izjavio je Srni guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić.

On je pojasnio da su se rezerve Centralne banke BiH povećale pod uticajem pojačanog izvoza, turističke sezone, jačim prilivom sredstava od dijaspore, te dolaskom građana BiH iz inostranstva.

"Mi u Centralnoj banci BiH smo odlučili da nam ta sredstva nisu potrebna za podršku rezervi, jer mi ta sredstva ne možemo plasirati i imali bi veći trošak nego korist", istakao je Kozarić, dodajući da je to dobro za BiH, jer će ukupno zaduženje biti manje nego što je bilo najavljeno prilikom potpisivanja stend baj aranžmana sa MMF-om. 

Prema njegovom mišljenju, to što dio juče odobrenih sredstava neće biti iskorišten, nova je prilika vlastima u BiH, sadašnjim ili budućim, na svim nivoima da iskoriste već najavljenu posjetu delegacije MMF-a BiH od 4. do 15. novembra za sljedeći pregled, da ta sredstva iskoriste za pomoć u kreiranju budžeta za 2011. godine. 

"Entiteti su već napravili nacrte budžeta za narednu godinu. Problem je budžeta na nivou BiH, jer on najvećim dijelom zavisi od sredstava koja daju entiteti od sredstava dobijenih od indirektonog oporezivanja i moraju se dogovoriti oko ključa raspodjele. Do sada nije bilo saglasnosti u punom kapacitetu o budžetu na nivou BiH za narednu godinu tako da bi ova neiskorištena sredstva mogla da budu rješenje za taj problem", navodi Kozarić. 

Odluku Izvršnog odbora MMF-a o odobravanju sredstava BiH Kozarić je ocijenio kao dobar znak, jer je to jasna poruka da su vlasti u BiH na svim nivoima ispunile uslove iz pisma namjere. 

Prema njegovim riječima, sredstva od 54 miliona dolara biće 19. oktobra na računima Centralne banke BiH, a potom će biti distribuisana entitetima u omjeru dva naprema jedan koji će ta sredstva moći da koriste za budžetsku 

podršku.

Izvršni odbor MMF odobrio je juče BiH novih 187 miliona dolara zajma, na osnovu povoljne ocjene dosadašnjih ekonomskih učinaka trogodišnjeg stend baj aranžmana. MMF je ocijenio da je BiH ostvarila napredak u ispunjavanju svojih obaveza iz stend baj aranžmana, dodajući da vlasti BiH od odobrenog iznosa planiraju da povuku oko 54 miliona dolara.