biznis
17

Srebrenica: Rudnik "Sase" premašuje planove

SRNA
Rudnik olova i cinka "Sase" kod Srebrenice ove godine je ostvario rekordnu eksploataciju od 323.730 tona rovne rude ili za 7,2 odsto veću od planirane.

Predsjednik Upravnog odbora ovog kolektiva Jelena Petrić izjavila je Srni da očekuje i dobar finansijski rezultat na kraju ove godine.

On je navela da je "pala" cijena ruda olova i cinka na berzama, pa će naredne godine biti racionalizovani troškovi, ali neće biti otpuštanja radnika, kao ni novih primanja, izuzev zapošljavanja za rad u jami.

U ovom preduzeću navode da je od potpisivanja koncesionog ugovora 2007. godine za eksploataciju i upravljanje ovim rudnikom obim proizvodnje povećan za 177 odsto.

U "Sase" je ove godine investirano 4.866.200 KM ili za 17,5 odsto više od planiranog.

Petrićeva kaže da je od potpisivanja koncesionog ugovora do polovine ovog mjeseca investirano ukupno 27.860.300 KM, što pokazuje da je skoro izvršen tridesetogodišnji plan investiranja u ovaj rudnik od 28 miliona KM, kolika je ukupna koncesiona ugovorna investiciona obaveza.

"U prvoj dekadi realizacije koncesionog ugovora ispunili smo preuzete investicione obaveze, ali to ne znači da prekidamo investiranje. U 2016. godini planirali smo nova ulaganja od 4.920.700 KM", pojasnila je Petrićeva.

Govoreći o koncesionim obavezama, ona je navela da je ove godine Rudnik "Sase" po osnovu koncesione naknade u budžet Republike Srpske uplatio 1.234.000 KM, a od početka realizacije ugovora uplaćeno je ukupno 8.434.200 KM.

"Po osnovu poreza i doprinosa na plate uplaćeno je ukupno 4.212.959 KM, za beneficirani radni staž 466.579 KM i za doprinos za solidarnost 174.975 KM", precizirala je Petrićeva i naglasila da uredno izmiruju sve obaveze po osnovu direktnih i indirektnih poreza.

Rudnik "Sase", kao najveći privredni kolektiv sa 532 zaposlenih na području Srebrenice i Bratunca i među tri najveća u regiji Birač, pokazuje i visok stepen društvene odgovornosti i podržava razne kulturne i sportske sadržaje i manifestacije, obnovu infrastrukture, te rad sportskih klubova, udruženja, kao i humanitrne aktivnosti u ove dvije opštine, i za te namjene je u prethodnih nekoliko godina izdvojeno oko 600.000 KM.

Rudnik je do sada uložio više od tri miliona KM u rekultivisanje odlagališta jalovine, zaštitu brane jalovišta i regulisanje i izmještanje vodotoka Saške rijeke.

Rudnik "Sase" posluje u sastavu firme "Gros" iz Gradiške čiji je većinski vlasnik britanska kompanija "Mineko".