Dušan Bajatović
0

Srbija učestvuje u izgradnji gasovoda "Sava"

SRNA
Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je danas u Sarajevu da je Srbija spremna da učestvuje u izgradnji gasovoda "Sava" koji bi išao kroz Republiku Srpsku (RS) do Banjaluke.

"Naša je namjera da učestvujemo u izgradnji gasovoda 'Sava' pod uslovom da se oko toga dogovorimo sa vlasnikom koncesije. Sve preporuke EU govore da što više neka zemlja ima konekcija to je veća bezbjednost u snabdijevanju prirodnim gasom", rekao je novinarima Bajatović.

On je istakao da će sa predstavnicima iz RS u narednom periodu razgovarati o projektu "Južni tok" i da će uskoro biti potpisan ugovor po kojem će "Srbijagas" postati većinski vlasnik "Gas-prometa" Pale.

"Naša ideja je da uložimo u gasno tržište BiH, odnosno RS i Federacije BiH. U svakom slučaju ono što u prvoj fazi možemo da uradimo je optimizacija postojećih tehničkih kapaciteta za transport gasa i da na bazi postojećih kapaciteta radimo na razvojnim planovima", dodao je Bajatović.

Bajatović je danas u Sarajevu razgovarao sa direktorom "BH-Gasa" Almirom Bečarevićem o aktuelnim pitanjima u oblasti snabdijevanja prirodnim gasom.