biznis
0

Srbija: Nestlé preuzima Centroproizvod

Sarajevo-x.com
Kompanija Nestlé danas je objavila da je postigla dogovor o preuzimanju poslovanja kompanije Centroproizvod a.d., vodećeg proizvođača hrane u Srbiji.

Transakcija s Centroproizvodom uključuje i njihovu tvornicu u Surčinu.

Akvizicija Centroproizvoda obuhvata njihove kulinarske proizvode (suhi začini, dodaci jelima, juhe, preljevi i umaci), konditorske proizvode (namazi i čokoladne pločice) i napitke (čokoladni napici i čajevi). Centroproizvod u 2011. godini očekuje realizaciju prodaje od 25 miliona eura.

"Ova akvizicija strateški je korak koji će ojačati poziciju i prisutnost Nestléa u regiji. Portfelj proizvoda kompanije Centroproizvod komplementaran je s našim, a lokalna proizvodnja u Surčinu, s izvrsnim distribucijskim mogućnostima, za nas je veliki dobitak", rekao je predsjednik Uprave Nestlé Adriatic, Marco Travaglia.

Uvjeti prodaje predmet su regulatornih odobrenja, pa se pojedinosti transakcije ne smiju otkrivati.

Kompanija Centroproizvod ima iznimno poznati brend C, koji je već 60 godina sinonim za kvalitetu i tradiciju, a njihov vodeći proizvod Začin C prisutan je u većini domaćinstava u Srbiji.

Nestlé je u Adriatic regiji prisutan od 2003. Godine, trenutno upošljava oko 500 zaposlenika i upravlja tvornicom u Staroj Pazovi u Srbiji.