biznis
0

Srbija dogovorila isporuku plina i s Austrijom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u petak da je s austrijskom vladom dogovorena isporuka dva do tri miliona prostornih metara plina Srbiji i, bude li potrebno, ta će količina plina biti preuzeta.

Taj plin nije posuđen, već ga Srbija plaća, rekao je Tadić novinarima i ocijenio da bi isporuka iz Austrije osigurala punu stabilnost Srbiji.

Evropske zemlje pokazale su veliku solidarnost izlazeći u susret Srbiji, dodao je Tadić koji očekuje da će se tokom dana rusko-ukrajinski problem oko opskrbe plinom početi rješavati.

Dogovor s Austrijom slijedio je nakon što je službeni Beograd osigurao isporuku plina Srbiji s Njemačkom i Mađarskom.

Dnevno su dovoljna dva miliona prostornih metara plina iz Mađarske, te tri miliona iz Njemačke kako bi svi domovi građana Srbije bili topli, a industrija funkcionirala, rekao je Tadić.

Srbijanski predsjednik u četvrtak se s mađarskim premijerom Ferencom Gyurcsanyem dogovorio da će Mađarska, u skladu s mogućnostima, dnevno ustupati Srbiji do dva miliona prostornih metara plina iz vlastitih zaliha, a tokom dana dogovor je sklopljen i s njemačkom vladom.

Direktor preduzeća "Srbijagas" Dušan Bajatović u petak je kazao da će u idućih osam dana iz Njemačke u Srbiju stizati 2,7 milion prostornih metara plina te da je sistem za opskrbu plinom stabilan.