Regionalna trgovina
0

Srbija bilježi suficit sa zemljama CEFTA-e

Sarajevo-x.com
Srbija je u prvih pet mjeseci ove godine ostvarila suficit u razmeni sa zemljama potpisnicama CEFTA sporazuma u vrijednosti od 497,7 miliona dolara, objavila je Republički zavod za statistiku u Beogradu.

To je uglavnom rezultat izvoza poljoprivrednih proizvoda, odnosno žitarica, proizvoda od njih i raznih vrsta pića, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Srbija je iz zemalja CEFTA regiona najviše uvozila gvožđe i čelik, električnu energiju i proizvode od nemetalnih minerala, prenosi beogradski B92.

Izvoz Srbije od januara do maja iznosio je 918,9 miliona dolara, a uvoz 421,2 miliona dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 218,2 odsto.

Srbija je u prošloj godini ostvarila suficit u trgovinskoj razmjeni sa zemljama CEFTA od 1,8 milijardi dolara, što je takođe bio rezultat izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Što se uvoza tiče, Srbija je iz zemalja CEFTA najviše uvozila gvožđe i čelik, kameni ugalj, plutu i drvo.

Region CEFTA je jedno od rijetkih tržišta sa kojima Srbija ima stalni suficit u razmjeni, odnosno na koje više izvozi nego što uvozi. Prema učešću u ukupnom izvozu Srbije, to tržište je drugo po značaju, posle tržišta EU.