biznis
0

Sprind gradi visokoregalno skladište budućnosti

FENA
Sredinom marta započela je izgradnja najmodernijeg skladišta na području BiH. Riječ je o visokoregalnom skladištu budućnosti koje grade Sprind, Klas i Sarajevska pivara, a nalaziti će se u krugu tvornice Sprind Sarajevo.

Ovaj visokoregalni skladišni sistem predstavlja centralnu jedinicu za razvoj distribucije proizvoda proizvođača prema veleprodajnoj i maloprodajnoj mreži grupacije, ali i prema maloprodajnim objektima ostalih kupaca na teritoriji BiH, saopćeno je iz MIMS d.o.o. Sarajevo.

Centar će biti direktno povezan sa regionalnim skladišnim centrima u Mostaru, Banja Luci, Tuzli i Bihaću.

Ovako uređeno skladištenje jamči pravovremeno i kvalitetno snabdijevanje kupaca na području cijele BiH.

Golema prednost ovakvog sustava je u njegovoj sofisticiranosti. Cjelokupno poslovanje skladišta je kompjuterizirano.

"Skladištenje nije samo puko spremanje robe,već ono podrazumjeva praćenje, sljedivost - proizvodnja, skladište, prodajno mjesto, gdje nastaju problemi. Ljepota ovoga skladišta je u izbjegavanju zastoja u radu, naime putem našeg softvera MFC-WMS poznatog kao LAKOS i MAUT, klijent ima potpunu informaciju o stanju na zalihi, dinamici isporuke i prodaje, u realnom vremenu ''just in time''. Važno je naglasiti izvrsnu servisnu službu. Monitoring je osiguran 24/24 h iz centra u Dornachu, a eventualni kvar se garantirano otklanja u roku od 24 sata", kazao je Branko Martinović, area manager tvrtke Stöcklin, koja je nosilac ovoga projekta.

Skladište će raditi 24 sata, što konkretno znači da će vozača koji kreće, naprimjer u Mostar u 6 ujutro čekati njegov kamion na parkingu, napunjen i spreman za isporuku. Na ovaj način štedi se dragocjeno vrijeme, navodi se u saopćenju.

Veliki kapacitet visokoregalnog skladišta od čak 12.000 paletnih mjesta, za skladištenja različitih vrsta roba na jednom mjestu, ostavlja mogućnost proizvođačima da sadašnje velike skladišne kapacitete pretvore u proizvodne, a distribucija roba sa jednog – centralnog mjesta daje mogućnost za boljim i efikasnijim korištenjem voznog parka.

Ovakav način organizacije skladišta i distribucije primjenjuje u svijetu kod firmi sa diverzificiranom ponudom proizvoda (na pr. Nestle, Kraš) gdje se na jednom mjestu može nabaviti kompletan asortiman proizvoda, uz efikasan način isporuke koji ujedno smanjuje troškove.

Koliko je ovaj projekat značajan za BiH istaknuo je direktor Sprinda Draško Jeličić.

"Izgradnjom ovog skladišnog kapaciteta, čiji je završetak planiran do maja 2008. godine, dat će šansu za zaposlenje većeg broj mladih školovanih kadrova, vjerovatno i pripravnika, koji su savladali tehnike korištenja modernih komunikacijskih sistema, a ovdje će im se pružiti prilika da naučeno znanje i u praksi primjene. Švicarska firma Stöcklin, koja je nosilac ovoga projekta, dat će kompletnu inžinjering podršku kako bi se tehnike korištenja ovog modernog skladišnog sistema u potpunosti savladale i da se naši mladi stručnjaci dokažu da znaju raditi po europskim standardima", kazao je Jeličić.

Ukupna investicija procijenjena je na 8.500.000 eura, od čega je već realizirano 1.180.000 eura dobavljaču opreme.

Pored svih europskih certifikata koje proizvodne firme iz Grupacije Klas i Sarajevska pivara posjeduju ovo skladište predstavlja, zasigurno je još jedan korak približavanju BiH ekonomije najvišim europskim standardima, navodi se u saopćenju.