biznis
0

Sporazum o preferencijalnoj trgovini između BiH i Irana

FENA
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević i iranski ministar privrede Sejed Masoud Mirkazemi potpisali su u Teheranu Sporazum o preferencijalnoj trgovini između BiH i Islamske Republike Iran.

Zirojević, koji u Teheranu predvodi zvaničnu delegaciju BiH, prije ceremonije potpisivanja Sporazuma obratio se skupu privrednika obje zemlje, ističući da su direktni kontakti poslovnih ljudi jako bitni za uspostavljanje plodne i neposredne privredne saradnje.

Sporazumom, istakao je Zirojević, kreira se pravni okvir i pretpostavke za razvoj trgovinsko-ekonomske saradnje, ali njegov stvarni značaj mogu pokazati i dokazati samo privrednici ukoliko iskoriste šansu i mogućnosti koje će pred njih staviti Sporazum.

On je izrazio očekivanje da će se primjenom Sporazuma koji je napravljen u skladu s principima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU i Svjetske trgovinske organizacije otvoriti prostor za intenziviranje bilateralne trgovinsko-ekonomske saradnje između BiH i Irana.

Ovo je prvi sporazum o preferencijalnoj trgovini koji je BiH zaključila s nekom zemljom. Sporazumom je predviđeno da određena roba koja je definirana u aneksima A i B ovog dokumenta uživa preferencijalni tretman prilikom uvoza u jednu od ugovornih strana.

Preferencijalni tretman podrazumijeva niže uvozne dažbine od propisanih u carinskoj tarifi zemlje uvoznice. Uvjet za korištenje preferencijalnog tretmana je da robu prati certifikat o porijeklu kojim se dokazuje da je konkretna roba stekla bosanskohercegovačko, odnosno, iransko porijeklo na osnovu dogovorenih pravila.

Delegaciju BiH, osim predstavnika Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, činili su i predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH s predsjednikom Milanom Lovrićem na čelu i privrednicima iz autoindustrije, tj. proizvođači autokomponenti u BiH.

Održano je više sastanaka s predstavnicima institucija Islamske Republike Iran i iranskim privrednicima i razmijenjene su informacije o stanju, osnovnim pokazateljima i tendencijama ekonomske saradnje između BiH i Irana i o perspektivama razvoja bilateralne trgovinsko-ekonomske saradnje, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.