BiH - Libija
0

Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

FENA
Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu između Velike Socijalističke Narodne Libijske Arapske Džamahirije i Bosne i Hercegovine parafiran je danas u Tripoliju.

Sporazum su parafirali direktor Porezne uprave Libije Khalifa Farag Ashur i zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović.

Ovo je prvi usaglašeni i parafirani sporazum Libije i jedne zemlje u cijelom regionu čime se otvara velika mogućnost privredne saradnje i davanje prednosti bh. kompanijama u dobivanju poslova u Libiji.

U zvaničnim razgovorima domaćini su istakli da je prijateljska Libija zemlja velikih ekonomskih i privrednih mogućnosti. Trenutno u Libiji poslove, vrijedne oko milijardu dolara, izvodi više od 16 kompanija iz Bosne i Hercegovine, a zaposleno je oko 2.000 bh. građana.

S obzirom na to da je Libija u velikoj ekonomskoj ekspanziji za ovu 2009. planirane su i dodatne investicije u vrijednosti oko tri milijarde dolara, što bi, po izračunima stručnjaka, tvorilo dodatnih 5.000 radnih mjesta.

Libija kao prijateljska zemlja BiH obećava da prednost za dobivanje ovih poslova imaju bosanskohercegovačke kompanije. S tim u vezi, a radi lakšeg dobivanja poslova i koordinacije između dvije prijateljske zemlje, libijska strana predlaže da BiH čim prije otvori predstavništvo Vanjskotrgovinske komore u Tripoliju.

Zamjenik ministra financija naglasio je da svjetska ekonomska kriza nije dotakla libijsku ekonomiju, već je ona u snažnom rastu te Bosna i Hercegovina treba iskoristiti mogućnosti koje joj Libija pruža, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.