SAD-EU
0

Spor oko nadzora nad bankama

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Između Amerike i EU pojavile su se ozbiljne razlike oko toga koliko čvrsto vlade treba da kontrolišu rad banaka kako bi u budućnosti spriječile globalne finansijske krize.

Razlike su, kako bilježe Daily Telegraph i Times, izbile na površinu poslije sastanka Georga Busha sa predsjedavajućim Evropske unije Nicolasom Sarkozyjem i šefom Evropske komisije Manuelom Barrosom.

Oni su se dogovorili da se poslije izbora u Americi organizuje niz samita najvećih svjetskih privreda na kojima će se razgovarati o novim principima na kojima će se zasnivati globalne finansije.

Ideja je da se novim pravilima banke spriječe da jureći za profitom donose pogrešne poslovne odluke koje na kraju dovode do finansijske krize.

Predsjednik Bush je, kako prenosi Times, rekao da su nova pravila o državnom nadzoru nad bankama neophodna, ali je upozorio da miješanje države ne bi smjelo da ode predaleko i da ugrozi postojanje slobodnog tržišta.

Francuski predsjednik Sarkozy se na drugoj strani založio za veći stepen državne kontrole nad finansijskim sektorom.

Rekao je da kapitalizam jeste najefikasniji društveno-ekonomski sistem, ali da mora da bude reformisan kako ne bi sam uništio svoje temelje, prenosi Times.