biznis
0

Špirić: Ohrabrujući pokazatelji rasta GDP-a

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić predstavio je danas u Sarajevu makroekonomske pokazatelje koji su u prvom kvartalu 2007. godine pokazali ohrabrujuće rezultate planirane projekcije rasta GDP-a za šest posto, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara.

Ove rezultate Špirić je prezentirao tokom radnog sastanka koji su on i ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić održali s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda predvođenom Dimitrijem Demekasom, izvršnim direktorom MMF-a i rezidentnim predstavnikom te međunarodne finansijske institucije u BiH Grejemom Slekom.

Špirić je ukazao i na snažan rast industrijske proizvodnje u 2006. godini, koji je, međutim, neujednačen. U Republici Srpskoj je bio 19,1 posto, a u Federaciji BiH 7,5 odsto.

Predsjedavajući Špirić je kazao da je u 2005/2006. godini ostvaren rast zaposlenosti i da će taj trend rasta biti zadržan i u ovoj godini. Međutim, ukazao je na zabrinjavajuću činjenicu da je još uvijek visoka stopa nezaposlenosti u BiH. U 2006. godini iznosila je 43,9 odsto.

Predsjedavajući Vijeća ministara je konstatirao da je 2006. bila godina povećanog rasta prihoda s obzirom na efekte PDV-a i istaknuo da je prvi kvartal 2007. godine praćen rastom od 20 posto kad je riječ o ubiranju indirektnih poreza.

On očekuje da će biti ostvaren rast prihoda i po osnovu direktnih poreza.

„Jedinstveni ekonomski prostor mora biti praćen jedinstvenim prostorom tržišta rada“, naglasio je Špirić.

Naglasio je neophodnost donošenja zakona o fiskalnom vijeću.

Govoreći o superviziji bankarskog sektora, predložio je pojačanu superviziju koja bi se odvijala unutar Centralne banke BiH i podrazumijevala koordinaciju entitetskih supervizija.

Govoreći o servisiranju unutrašnjeg duga, Špirić je istaknuo da zakonska rješenja koja regulišu oblasti servisiranja unutrašnjeg duga ne smiju ugroziti fiskalnu sigurnost ni entiteta ni države.

Ministar Vrankić je naveo da je uspješno proveden PDV, čime su znatno povećani prihodi, ali da je problem što ti prihodi nisu usmjereni u ono što je nalagala struka.

Šef Misije MMF-a u BiH Dimitri Demekas je naglasio da će u ponedjeljak, nakon dodatnih konsultacija, moći dati preliminarni nalaz situacije u BiH.

Kazao je da BiH i dalje ima vrlo značajan porast za određene grupe izvoznika i da je zahvaljujući tome tekući račun smanjen ove godine za 11 do 13 posto, što je po međunarodnim standardima visoko.

„Stvarni deficit je vjerovatno mnogo manji, ali je problem što nemamo stvarne statističke podatke“, kazao je Demekas. Naglasio je važnost postojanja snažnog sistema za prikupljanje statističkih podataka i ocijenio da su entitetski statistički zavodi veoma jaki, ali da im nedostaje koordinacija i međusobna saradnja.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je naglasio da će finalna odluka o pregovorima o stand by aranžmanu s MMF-om biti donesena nakon dogovora s predstavnicima svih nivoa vlasti i njihovog usaglašavanja o tom pitanju.

Demekas je istakao da je MMF spreman da nastavi saradnju s BiH i ako ne bude zaključen stand by aranžman, saopćeno je.