biznis
0

Spašavanje Grčke bolja opcija za zemlje eurozone

SRNA
Ruski ministar finansija Aleksej Kudrin rekao je da bi spasavanje Grčke od bankrota bilo bolja opcija za zemlje evrozone i ublažilo bi potencijalnu opasnost za Španiju i Italiju.

"Bolje bi bilo spasiti Grčku", rekao je Kudrin novinarima na marginama sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka zemalja članica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na kome se razmatraju dužničke krize zemalja Evrope i loš privredni rast globalne ekonomije.

On je dodao da će se drastično povećati rizici po svjetsku privredu kao i kamatne stope na dugove Italije i Španije što će onda tim zemljama otežati vraćanje duga.

"To je slično kao na frontu. Ako razbijete liniju fronta, pa čak i njegov samo mali uski dio, to će oslabiti cijelu armiju i uvući neprijatelja unutra", rekao je Kudrin.

On je dodao da ekonomisti još uvijek mogu spriječiti recesiju u ključnim ekonomijama kao što su SAD i Evropa, ističući da se Rusija suočava samo sa rizikom recesije ukoliko u ovim dijelovima svijeta dođe da krize. 

Kudrin je istakao da će ruska vlada "odlučno" djelovati da ublaži posljedice globalne recesije. 

Kudrin, koji je rekao da će odbiti poziciju u novoj ruskoj vladi, čak i ako mu ponude jer "tu za njega nema mjesta zbog nepomirljivih razlika" sa predsjednikom Dmitrijem Medvedevim, rekao je da Rusija mora ozbiljno riješiti pitanje penzionog sistema i da vlada mora povećati poreze ako želi da zauzda potrošačke navike.
On je dodao da se ključna tačka neslaganja sa Medvedevim svodi na insistiranje predsjednika da Rusija poveća izdvajanja za vojsku i naoružanje.

Kudrin smatra da veći izdaci stvaraju rizik za javne finansije koje se oslanjaju na visoke i rastuće cijene nafte. Rusija je najveći proizvođač nafte na svijetu.

"Prije krize naš budžet bazirao se na 90 dolara po barelu, ove godine je 109 dolara, a naredne 112 doalra. Ta zavisnost je opasna za našu ekonomiju", rekao je Kudrin.

Komentarišući promjene u rukovodstvu Rusije on je rekao da bi povratak premijera Vladimira Putina na mjesto predsjednika mogao značiti aktivnije provođenje reformi.

"Putin osjeća probleme zemlje veoma ozbiljno i reaguje na njih. Nadam se da će uvidjeti neophodnost strukturalnih reformi kako bi osnažio potencijale za ekonomski rast", rekao je Kudrin.