biznis
0

Sparkasse Bank u 2011. pojačala kreditiranje privrede

Sarajevo-x.com
Sparkasse Bank je u 2011. godini nastavila trend značajnog rasta u svim segmentima poslovanja.

"U 2011. smo uspjeli zadržati poziciju jedne od najbrže rastućih i kreditno najaktivnijih banaka, ali i opravdati povjerenje postojećih i novih štediša, što potvrđuju izuzetne stope rasta u segmentu štednje, te završiti godinu sa zadovoljavajućom profitabilnošću. Imajući u vidu tržišne uslove kakve smo imali u prošloj godini, vrlo smo zadovoljni postignutim rezultatima", kazao je Sanel Kusturica, direktor Sparkasse Bank.

Sparkasse Bank je zabilježila rast u sljedećim segmentima:

  • Rast ukupnih kredita od oko 22 posto u odnosu na kraj 2010, a tokom 12 mjeseci 2011. je privredi i stanovništvu BiH plasirala preko 300 miliona KM novih kredita.
  • Rast kredita privrede od skoro 24 posto.
  • Značajan rast ukupnih depozita od skoro 28 posto u odnosu na prošlu godinu, od kojih je najznačajnije rasla štednja stanovništva sa stopom od preko 33 posto. Ovakvom povjerenju štediša je sigurno doprinijelo to što je Sparkasse Bank prva i jedina na tržištu ponudila štednju pokrivenu garancijom austrijske matične kuće, Steirmaerkische Sparkasse, koja je i ovim garantnim dokumentom potvrdila strateško opredjeljenje dugoročnog ulaganja i razvoja poslovanja u BiH.
  • Uz snažnu tržišnu aktivnost, Sparkasse Bank je istovremeno bitno povećala efikasnost poslovanja, prevashodno kroz pojačanu optimizaciju troškova, što je rezultiralo ostvarenjem godišnje dobiti od 6,4 miliona KM. Pri tome su broj uposlenika i poslovnica banke zadržani na nivou 2010.
  • Aktiva banke je rasla za 5 posto i sa krajem 2011. je iznosila oko 816 miliona KM, dok je kapital rastao za 20 posto u odnosu na kraj 2010. godine.

"Posebno nas raduje što smo, usprkos negativnom makroekonomskom razvoju, značajno pojačali kreditiranje pravnih lica sa stopom rasta kredita od oko 24 posto, dok je 64 posto naših ukupnih novih plasmana odobreno privredi. Na ovaj način smo ispunili svoje ključno opredjeljenje da kroz finansiranje privrede damo, tako neophodan doprinos i podršku ekonomskom oporavku zemlje. Posebnu pažnju smo posvetili jačanju poslovnih odnosa sa srednjim i malim preduzećima, što je dalo odlične rezultate – oko 1000 novih klijenta iz srednjeg i malog biznisa nas je odabralo kao svoju poslovnu banku, plasirano je 1200 novih kredita u ovaj segment, a ukupno kreditiranje je raslo za više od 17 posto", istakao je Kusturica, dodavši:

"Uz značajne stope rasta, Sparkasse Bank je poslovala uz jaku kontrolu kreditnih rizika, održala dobru likvidnosnu i kapitalnu poziciju, tako da su ispunjene sve predispozicije da u 2012. ostanemo vrlo aktivni na tržištu. Naš fokus je i dalje kreditiranje privrede i stanovništva, bit ćemo uz svoje klijente kao i do sada, i kreditirati koliko god nam to ekonomska situacija bude dozvoljavala. Sigurno je da, pri tome nećemo zanemariti cilj da postanemo banka prvog izbora za štednju građana BiH, nudeći dobre i inovativne proizvode."