biznis
0

Sparkasse Bank pokrovitelj skupa austrijskih i bh. privrednika "Austria Business Club"

Klix.ba
Nedim Alihodžić
Nedim Alihodžić
Pod pokroviteljstvom Sparkasse Bank, a u organizaciji Trgovinskog odjela austrijske ambasade u BiH u hotelu Evropa je održan skup gotovo stotinu predstavnika austrijskih i bh. kompanija pod nazivom "Austria Business Club".

Ovaj neformalni skup je dio projekta "Trgovinska misija Sarajevo", u okviru kojeg se svake godine na bilateralnim razgovorima okupe austrijska preduzeća i njihovi potencijalni domaći uvoznici, distributeri ili trgovački zastupnici sa ciljem uspostavljanja saradnje.

"Austrijski ulagači su tradicionalno okrenuti našoj regiji. Sa 1,2 milijarde Eura usmjernih u BiH u periodu 1994-2011. su najveći investitor u bh. ekonomiju, ali taj trend treba održavati i dalje podsticati. Ako znamo da su ukupna strana ulaganja u BiH kontinuirano u padu, a samo u prvoj polovini 2013. godine su iznosila 117,65 miliona KM ili 61,3% manje nego u istom periodu prošle godine, onda je jasno da treba koristiti svaku priliku za jačanje odnosa sa stranim investitorima.

Mi smo uvjereni da bh. kompanije imaju potencijale da i u negativnom makroekonomskom okruženju pronađu svoj prostor za uspjeh, a pozitivnih primjera svakako ima. Svi mi iz privrednog sektora možemo jačati poslovni ambijent i promovirati investicijske prilike u BiH, i to je dijelom naša odgovornost.

Stoga Sparkasse Bank već nekoliko godina podržava ovaj poslovni skup. Danas su privrednici iz dvije zemlje imale priliku da pronađu potencijalne partnere i ciljano razgovaraju o saradnji sa firmama iz svoje branše. Ovo su vrlo konkretne šanse koje im mogu pomoći da uspješnije posluju, a njihov pojedinačni uspjeh je najbolji doprinos ukupnom ekonomskom boljitku zemlje.

Sparkasse Bank sa svojom austrijskom matičnom kućom, Steiermaerkische Sparkasse, je upravo jedan od onih investitora koji vjeruju da na bh. tržištu postoji potencijal za uspješno i dugoročno održivo poslovanje.

Naše stope rasta od 30 do 80 posto u periodu 2009-2012. potvrđuju da je to uvjerenje opravdano“, kazao je na skupu Nedim Alihodžić, izvršni direktor Sparkasse Bank.