biznis
0

Španija: Ponovo se uvodi porez na bogatstvo

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Španija će u petak uvesti novi porez na bogatstvo kao privremenu mjeru u borbi protiv dužničke krize, izjavila je u četvrtak španska ministrica finansija Elena Salgado.

Taj porez će pomoći vladi Španije da smanji budžetski deficit u vrijeme kada zemlja nastoji da izbjegne dužničku krizu koja je zahvatila zonu eura i primorala Grčku, Portugaliju i Irsku da zatraže stranu finansijsku pomoć.

  • Novim porezom biće pogođeno oko 160.000 stanovnika Španije s godišnjim prihodima od oko 1,08 milijardi eura (1,48 milijardi dolara), rekla je Salgado.

Porez na bogatstvo će se primjenjivati u 2011-2012. i donijeće državi dodatni prihod u 2012. i 2013, prenosi Reuters.

  • Ekonomska kriza nas primorava da ponovo uvedemo porez koji će omogućiti da dobijemo više novca od bogatih. Na taj način će nam oni koji više zarađuju više i pomoći u borbi protiv krize, ukazala je Salgado.

Novi porez na bogatstvo će pogoditi samo one čiji su prihodi zaista veliki, dok ga je prethodnog puta plaćali predstavnici srednje klase.

Prethodni porez na bogatstvo je bio uveden 2007. i pomogao je državi da zaradi 2,1 milijardu eura.

Uvođenje sličnog poreza razmatraju i Italija, Francuska i Austrija. Španija ove godine očekuje javni deficit od šest posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je znatno manje u poređenju s budžetskim manjkom od 9,2 posto BDP u 2010. Ta zemlja se nada da će u 2013. svesti deficit na tri posto BDP.