biznis
0

Španija i službeno u recesiji

FENA
Španija je i službeno kliznula u recesiju u prvom tromjesečju, potvrdile su u četvrtak konačne brojke, pri čemu je otvorena i mogućnost dugotrajnijeg pada aktivnosti s obzirom na mukotrpna nastojanja zemalja eurozone da štednju uravnoteže s mjerama poticanja rasta.

U prvom se tromjesečju špansko gospodarstvo smanjilo 0,3 posto u odnosu na posljednje prošlogodišnje tromjesečje. Na godišnjoj razini palo je 0,4 posto, što je njegov najoštriji godišnji pad od prvog tromjesečja 2010. godine, saopćio je Nacionalni institut za statistiku.

"Recesija se razvija postupno ali ako uzmemo u obzir najnovije istraživanje, čini da će se pad gospodarskih aktivnosti dobrano protegnuti i na nadolazeća tromjesečja", rekla je ekonomistica UniCredita Tullia Bucco.

Aktivnosti u španskom industrijskom sektoru zabilježile su u aprilu najoštriji pad u gotovo tri godine, dok su one u uslužnom sektoru pale deseti mjesec zaredom, izvijestila je savjetodavna firma Markit u nedavnom izvještaju, prenosi poslovni.hr.

Rast izvoza, jedinog područja španskog gospodarstva koje je u posljednja dva tromjesečja bilježilo pozitivan trend, usporio je u prvom tromjesečju zbog pada gospodarstava vodećih španskih trgovinskih partnera u u Evropi.

Ekonomisti su kazali da su španski podaci u skladu s očekivanjima, ali napominju da upravo revidiraju vlastite procjene s obzirom na pojačanu nesigurnost u regiji.