Zbog ekonomske krize
0

Šoping izašao iz mode

FENA
Ekonomska kriza i u četvrtak je u centru pažnje britanskih dnevnika - rani početak rasprodaja, ocjenjuju listovi, svjedoči o očajničkom pokušaju trgovaca da privuku kupce, svjesni da ih čeka najgori Božić u posljednjih mnogo godina.

Donedavno omiljena razbibriga Britanaca - šoping - konstatira dnevnik The Independent, potpuno je izašao iz mode.

Situacija je loša i u Njemačkoj, koja je upala u recesiju, piše Financial Times, brže nego što su to i najveći pesimisti mogli predvidjeti.

Vlada, međutim, odolijeva pritiscima da se pridruži Americi i još nekim evropskim zemljama koje su odlučile da krizu prevaziđu stimulacijom potrošnje.

Angela Merkel i njezini savjetnici, piše Financial Times, polaze od toga da su njihovi sunarodnjaci oduvijek bili skloniji štednji nego potrošnji, pa bi novac koji bi eventualno dobili od države, umjesto da ga potroše, položili na bankovne račune.

Oklijevanje Berlina može se objasniti i političkim razlozima, dodaje FT, demokršćani Angele Merkel rješenje krize vide u značajnom smanjenju poreza na prihod, dok socijaldemokrati zagovaraju investicije u infrastrukturu.

Kako je do izbora ostalo manje od godinu dana, teško je zamisliti da će partneri u velikoj koaliciji o tako važnom pitanju postići saglasnost, piše Financial Times.