biznis
0

Sony u gubitku od milijardu dolara

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Korporacija Sony objavila je danas prvi godišnji gubitak u posljednjih 14 godina i upozorila da će ostati u crvenom i ove godine, pošto globalna ekonomska kriza teško pogađa japanske tehnološke gigante.

Sony je prijavio neto gubitak od jedne milijarde dolara u periodu od 12 mjeseci do marta ove godine, što predstavlja dramatičan pad u poređenju sa prošlogodišnjim profitom od oko četiri milijarde dolara.

Proizvođač televizijskih aparata Bravia, konzole ze igre Play Station i muzičkog playera walkman zabilježio je operativni gubitak od oko dvije i po milijarde dolara, pošto su mu prihodi opali za 12,9 odsto.

Sony navodi da trpi štetu zbog slabe ekonomije, jakog jena i pada vrijednosti svojih investicija.

"Poslovno okruženje je ekstremno teško. Brzi rast jena i oštar pad japanskih akcija snažno su pogodili zaradu naše firme"", izjavio je šef Sonyjevih finansija Nobujuki Oneda.

On je izrazio očekivanje da će prva polovina ove fiskalne godine biti teška, ali da bi u drugoj polovini moglo da dođe do određenog poboljšanja.

Uprava Sony planira da otpusti 16.000 radnika i smanji proizvodne kapacitete za 10 odsto u pokušaju da se vrati u pozitivno poslovanje.