biznis
0

Sony Ericsson ostvario kvartalni profit

FENA
Proizvođač mobilnih telefona Sony Ericsson izvijestio je o kvartalnom profitu što ponajviše zahvaljuje dobroj prodaji smartphone uređaja temeljenih na operativnom sustavu Android i rezanju troškova.

Profit zajedničke kompanije japanskog Sonyja i švedskog Ericssona u trećem ovogodišnjem tromjesečju iznosio je 49 miliona eura, u odnosu na isto lanjsko razdoblje kada je zabilježen gubitak od 164 miliona eura. Istovremeno, prihodi od prodaje su lagano pali na 1,6 milijardi eura, ponajviše zbog manjih isporuka.

Sony Ericsson je u periodu od jula od kraja septembra isporučio 10,4 miliona mobitela što predstavlja pad od 26 posto na godišnjoj i 5 posto na kvartalnom nivou. Prosječna prodajna cijena jednog mobilnog uređaja porasla je za 34 posto na na 154 dolara.

Iz tvrtke su poručili da se poslovanje kompanije stabiliziralo jer je prethodni kvartal već treće tromjesečno razdoblje u kojem ostvaruju dobit.

"Strategija Sony Ericssona je fokusiranje na segment smartphonea jer prodaja pametnih mobitela čini 50 posto naše ukupne prodaje", kazao je izvršni direktor japansko-švedske firme Bert Nordberg. Posebno je naglasio dobru prodaju najnovijeg modela Xperia.