"Dani zime na Kozari"
0

Snježni ambijent dočekao posjetioce

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Na Mrakovici je danas otvorena peta po redu privredno-turistička manifestacija "Dani zime na Kozari" koja je, osim predstavnika Vlade Republike Srpske i potkozarskih opština, privukla i veći broj posjetilaca na ovu krajišku ljepoticu pokrivenu snijegom.

"Dane zime na Kozari" otvorio je načelnik opštine Prijedor Marko Pavić koji je posjetioce pozvao da šire glas o manifestaciji kojoj danas prisustvuju, uz želju da ih svake godine bude sve više.

"Ovo je već postala tradicionalna i prepoznatljiva manifestacija i njena opravdanost je vidljiva po broju takmičara i po broju posjetilaca. Skratili smo je na jedan sa dva dana, ali izgleda da ćemo je zbog interesa građan opet morati produžiti", rekao je Pavić.

On je pozvao posjetioce da na Kozaru ne dolaze samo na ovaj dan, nego što češće, budući da se ona u punom svjetlu pokazuje zimi, ali je lijepa tokom cijele godine.

"Ovdje svoje sadržaje nalaze đaci, studenti, sportisti, planinari, izviđači, oni koji su bolesni, rekreativci, oni koji žele odmor i oni koji traže zabavu", istakao je Pavić. 

Ministar za porodicu, omladinu i sport u novoj Vladi RS Nada Tešanović poželjela je uspjeh svim takmičarima, a lijep i ugodan dan gostima. 

Osim Tešanovićeve, današnjoj manifestaciji na Kozari prisustvuju ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u tehničkoj Vladi RS Jasna Brkić i ministar uprave i lokalne samouprave u novoj Vladi RS Lejla Rešić. 
U takmičarkom djelu manifestacije u igrama na snijegu učestvuje 11 ekipa iz Dervente. Laktaša, Bosanske Dubice, Oštre Luke, Nacionalnog parka "Kozara", Banje Luke, Kostajnice, Srpca, Bosanske Gradiške, Prnjavora i Prijedora.

U gastro takmičenju učestvuje po jedna ekipa iz Bosanske Dubice, Doboja, Bosanske Gradiške, Prnjavora, Dervente i Teslića, te dvije iz Prijedora.

U revijalnom dijelu, izvan takmičarske konkurencije, lovačke kotliće pripremaće lovačka udruženja "Mrakovica" iz Prijedora, "Jelen" iz Bosanske Dubice i "Kozara" iz Donjih Podgradaca, a kulinarsko umijeće pokazaće i izviđači iz Bosanske Dubice, Banje Luke, Teslića i Zenice, te domaćini iz Izviđačkog odreda "Doktor Mladen Stojanović" Prijedor. 

Organizatori manifestacije "Dani zime na Kozari", čiji je cilj promocija turističkih potencijala planine Kozare, su opština Prijedor, Turistička organizacija opštine Prijedor i Nacionalni park "Kozara", te turističke organizacije iz Bosanske Dubice, Bosanske Gradiške i Banje Luke.

Proglašenje pobjednika i zatvaranje manifestacije najavljeno je za 15.30 sati.