biznis
0

Snažan skok na azijskim berzama

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na azijskim berzama cijene dionica danas su skočile te su regionalni indeks gurnule na najviši nivo u zadnjih pet mjeseci, nakon što je američka centralna banka (Fed) poručila da je spremna poduzeti nove mjere za poticanje rasta ekonomije.

Američka centralna banka poručila je jučer da je spremna poduzeti dodatne mjere za poticanje oporavka tamošnje ekonomije.

To je izazvalo nagađanja da će Fed kupovati državne i druge dužničke vrijednosne papire, što bi trebalo zadržati kamatne stope na niskim nivoima i tako oživjeti kreditiranje, prenose agencije.

Najveći rast su ostvarili property developeri. Na berzi u Hong Kongu Sun Hung Kai Properties je ojačao 1,9 posto, a Cheung Kong Holdings je bio na dobitku 2,3 posto. Sino Land je osvojio 2 posto.

Porasli su i japanski developeri. Sumitomo Realty & Development je pridobio 1,7, dok je Nomura Real Estate Holdings porastao 3,2 posto. Na dobitku su bile i tehnološke kompanije. Panasonic Corp. je ojačao 2,4 posto. Brodogradilište Cosco Corp. Singapore je uzletio 4,6 posto, a brodarski prijevoznik Neptune Orient Lines porastao je 3,5 posto.

Regionalni azijsko-pacifički indeks MSCI dan je završio 0,4 posto u zelenom na 125,50 bodova, odnosno na najvišem nivou od 30. aprila.

Japanski indeks Nikkei 225 skliznuo je 0,37 posto, hongkonški Hang Seng se povećao 0,46, a kineski CSI 300 indeks je porastao 0,27 posto. Južnokorejski indeks Kospi je bio u plusu 0,29 posto.

Vezani članci