biznis
0

Snažan rast dobiti Lufthanse u 2006.

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Njemačka avio-kompanija Lufthansa izvijestila je o 77-postotnom rastu dobiti u prošloj godini, što je u skladu s preliminarnim podacima kompanije objavljenim u januaru.

Neto dobit te najveće njemačke avio-kompanije lani je dostigla 803 miliona eura, što je gotovo jednako preliminarnoj brojci od 800 miliona eura objavljenoj u januaru.

Kako se navodi u saopćenju Lufthanse, prihodi u 2006. bili su u visini 19,85 milijardi eura, odnosno 10 posto veći u odnosu na godinu ranije, dok je operativna dobit porasla za 46 posto na godišnjoj razini te je iznosila 845 miliona eura.

"Imamo više nego zadovoljavajuće rezultate u svakome aspektu za predstaviti u 2006.", stoji u izjavi čelnika kompanije Wolfganga Mayrhubera. "Brojke same sve govore i podcrtavaju uspješan put na kojem se nalazi Lufthansa grupa".

U toj avio-kompaniji predviđaju povećanje operativne izvedbe u 2007., potpomognutu potpunom konsolidacijom švicarske avio-kompanije kupljene u 2005., prenose agencije.

Po Mayrhuberovim riječima, Lufthansa očekuje nastavak rasta poslovanja, a samo u ovoj godini planira zaposliti 3.000 novih zaposlenika.