Čistka
0

Smijenjen gotovo cijeli Nadzorni odbor BH Telecoma

Sarajevo-x.com
Skupština dioničara BH Telecoma smijenila je gotovo cijeli Nadzorni odbor preduzeća. Smijenjeno je šest od sedam članova Nadzornog odbora. Povjerenje je izglasano jedino Nihadu Imamoviću, ali je on podnio ostavku. Dvosatna sjednica bila je izuzetno napeta, a na trenutke i na ivici incidenta, javlja FTV.

Povjerenje je uskraćeno Seadu Gušmiroviću, Vjekoslavu Ivankoviću, Džemi Salihoviću, Josipu Tomiću i Mirsadu Huseinbašiću, te predsjedniku Nadzornog odbora Samiru Čauševiću, koji je u znak protesta zbog, kako je rekao, nezakonite smjene i prije samog glasanja dao ostavku i napustio sjednicu.

Obrazloženje Josipa Tomića da im ne bi trebalo uskratiti povjerenje je, kako je rekao, da su ljudi i da im treba dati još mjesec dana. Član Odbora Nihad Imamović ostavku je podnio prošle sedmice, a povjerenje mu nije uskraćeno. Mali dioničari glasanje o njegovom statusu smatraju nelegalnim.

Dosadašnjem privremenom Nadzornom odboru mandat je istekao prije godinu dana, uslijedila je tužba, a presuda nikad nije donesena.

Ovo je i bio razlog za smjene, a ne finansijsko poslovanje preduzeća. Izvještaj o poslovanju, u kojem između ostalog stoji da je Telecom poslovao sa neto dobiti od 144,2 miliona maraka, te da je ostvareno 60 posto planiranog je usvojen.