biznis
0

Smanjeni izgledi za snižavanje kamatnih stopa poduprli dolar

FENA
Po dobitcima prema ključnim valutama u prvoj sedmici trgovine u ovoj godini izdvajao se američki dolar uslijed smanjenih izgleda za snižavanje kamatnih stopa u najvećem svjetskom gospodarstvu, dok se japanska valuta našla pod pritiskom zabilježivši nakratko rekordno niske vrijednosti u odnosu na euro.

Krajem proteklog tjedna, nakon dobitka od 1,5 posto, dolarom se trgovalo po tečaju od 1,3002 dolara za euro. Jedinstvena europska valuta zabilježila je sredinom tjedna najveći dnevni pad vrijednosti prema dolaru od sredine srpnja prošle godine u visini 0,9 posto. Na približno istom tjednom dobitku, od nekih 1,5 posto, dolar je bio i prema britanskoj funti koja je stajala 1,93 dolara te prema švicarskom franku, dosegnuvši 1,2359 franaka.

Nasuprot tomu, pod utjecajem oporavka jena prema kraju tjedna zbog rasta očekivanja skorog podizanja kamatnih stopa u Japanu dolar je oslabio nekih 0,3 posto prema jenu, na 118,66 jena.

Najnoviji makrogospodarski podaci pomogli su jačanju dolara prema ostalim ključnim valutama. Pritom se izdvaja podatak o rastu industrijske proizvodnje u SAD-u koji je prigušio očekivanja ulagača o skorom spuštanju američkih kamatnih stopa, usmjerivši pozornost tržišta na podatke o zaposlenosti. Manje izglede za spuštanje kamatnih stopa potvrdio je i krajem tjedna objavljeni podatak o neočekivano snažnom rastu broja novootvorenih radnih mjesta za 167 tisuća u prosincu.

"Ulagači kupuju dolar možda zbog pretpostavke da su prognoze o spuštanju kamatnih stopa u SAD-u najkasnije do kraja prvog tromjesečja možda ipak bile prenagljene i ta je procjena obilježila aktualno stanje na tržištima valuta", konstatirao je Mark Henry iz GNI-ja.

Euro je pak oslabio pod utjecajem objave podataka o gospodarstvu eurozone koji su pokazali solidne rezultate ali nisu nadmašili očekivanja pa su predviđanja o razini kamatnih stopa u eurozoni ostala nepromijenjena. Godišnja stopa inflacije u eurozoni u prosincu je ostala nepromijenjena u odnosu na studeni, zadržavši se na 1,9 posto, pokazale su prve procjene europske agencije za statistiku Eurostat. S druge je strane indeks poslovnih aktivnosti u sektoru usluga u eurozoni pao u prosincu na 57,2 boda u odnosu na 57,6 bodova u studenom.

Očekuje se da će Europska središnja banka (ECB) u veljači ili ožujku ponovno podići kamatne stope u eurozoni na 3,75 posto te da bi u slučaju visokih stopa rasta i inflacije tijekom 2007. mogla nastaviti kampanju zaoštravanja monetarne politike.

Euro je prvih dana trgovine u ovoj godini zabilježio rekordnu vrijednost prema jenu. Dosegnuo je rekordnih 158,02 jena za euro, čime je nastavljen trend jačanja europske prema japanskoj valuti u okviru kojeg je euro prošle godine ojačao prema jenu 13 posto. Europska valuta zabilježila je rekordne vrijednosti prema jenu slijedom očekivanja ulagača da će tempo zaoštravanja monetarne politike u eurozoni biti osjetno brži nego u Japanu.

"Kada je u pitanju tečaj eura prema jenu, nastavlja se trend s kraja prošle godine a riječ je o kupovini valuta s nižim prinosima radi financiranja kupovine imovine u valuti s višim prinosima", konstatirao je Ian Stannard iz BNP Paribasa."Eurozona bilježi višu stopu inflacijepa Europska središnja banka (ECB) ima daleko jače razloge za podizanje kamatnih stopa nego japanska središnja banka", dodaje Daragh Maher iz Calyona.

Stoga se očekuje da će ECB sljedećih mjeseci podići kamatne stope s važećih 3,5 na 3,75 posto. Nasuprot tome, japanska središnja banka bi po procjenama analitičara trebala vrlo sporo podizati kamatne stope s važeće razine od 0,25 posto, čime će euro zadržati sadašnju prednost kada su u pitanju prinosi.

Jenu je međutim krajem tjedna, zbog kasnijeg početka rada japanskih tržišta u 2007. u odnosu na ostala, zakašnjela potpora stigla od izvješća japanskog dnevnog lista Yomiuri koji je početkom tjedna potpirio očekivanja o podizanju kamatnih stopa u Japanu viješću da bi središnja banka mogla razmotriti taj potez na dvodnevnom sastanku zakazanom za 17. i 18. siječnja. Jen je na tjednoj razini ojačao prema euru za 1,8 posto, na 154,3 jena za euro.