Bosnalijek
0

Smanjen prihod od prodaje na domaćem tržištu

SRNA
Kompanija "Bosnalijek" za devet mjeseci ove godine ostvarila je 75,5 miliona KM prihoda od prodaje, što je za 3,4 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, a što je rezultat pada prihoda od prodaje na domaćem tržištu.

Prihod od prodaje na tržištu BiH iznosi 42,5 miliona KM, dok na izvoznim tržištima on iznosi 32, 9 miliona KM.

"Nepovoljni poslovni uslovi su konstantna karakteristika farmaceutskog tržišta BiH, što se ogleda u njegovoj nelikvidnosti, otežanom finansiranju potrošnje lijekova od Zavoda zdravstvenih osiguranja, ukupnom padu kupovne moći stanovništva te stalnoj eroziji cijena lijekova", navodi se u saopštenju "Bosnalijeka".

"Bosnalijeka" kontinuirano bilježi rast na izvoznim tržištima što potvrđuju i rezultati u navedenom periodu, u kom je prihod veći za 31,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

 Vodeće izvozno tržište i dalje je Rusija sa ostvarenim prihodom od 17,6 miliona KM i rastom od 64,4 odsto. Ukupan prihod u zemljama CIS regije je 22,9 miliona KM, sa rastom od 41,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine. 

U saopštenju se navodi da je ukupan prihod "Bosnalijeka" za devet mjeseci 2010. godine 77,2 miliona KM, od čega je 75,5 miliona KM prihod od prodaje.

Dobit ove kompanije prije amortizacije, kamata i poreza iznosi 12,7 miliona KM, dok neto dobit na kraju trećeg kvartala 2010. godine iznosi 5,7 miliona KM. 
Uprava "Bosnalijeka" očekuje da će sličan trend biti zabilježen u poslovnim rezultatima na kraju godine što je uzrokovano opisanim problemima na tržištu BiH.

Ukupna vrijednost imovine ove farmaceutske kompanije 30. septembra iznosila je 175,9 miliona KM, sa povećanjem od 1,4 odsto u odnosu na kraj prošle godine. Ukupne obaveze smanjene su za 5,5 odsto u odnosu na prethodni period i iznose 56,3 miliona KM, od čega su kratkoročne obaveze 49,2 miliona KM i dugoročne 7,1 miliona KM.

 Vrijednost kapitala "Bosnalijeka" uvećana je za pet odsto u odnosu na prethodni period i iznosi 119,6 miliona KM.