Bez posla i dozvole za rad
0

Slovenska vlada traži rješenje za 600 radnika iz BiH

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Slovenske vlasti pokušavaju naći rješenje za preko 600 radnika iz BiH koji su ostali bez plaća i svih ostalih prava nakon što je u srijedu otvoren stečajni postupak nad preduzećem "Vegrad" iz Velenja, jednom od najvećih građevinskih firmi u državi.

Strani radnici "Vegrada" kao ni ostali zaposleni već četiri mjeseca nisu dobili redovne plaće, a za razliku od domaćih zaposlenika ne mogu računati ni na nadoknadu s berze rada ni na novi posao jer nemaju stalnu dozvolu za rad u Sloveniji, nego dozvolu vezanu za poslodavca u stečaju.

Ministar rada i socijalne zaštite Ivan Svetlik izjavio je u srijedu da će država za te radnike u kraćem vremenu pokušati naći novo zaposlenje iako formalno na tu pomoć nemaju pravo, a isto tako razmišlja se o mogućnosti da dobiju pravo na pomoć s berze nakon što na snagu stupi odgovarajući bilateralni sporazum s BiH koji regulira tu problematiku.

Radnicima "Vegrada" koji su strani državljani prijeti deportacija iz Slovenije ako u najkraćem roku ne dobiju novi posao, no Svetlik je rekao da će se za takve slučajeve preko humanitarnih organizacija prikupiti novčana pomoć kako bi se oni mogli vratiti u domovinu i svoja prava iz radnog odnosa u Sloveniji ostvariti kasnije. O mjerama za pomoć stranim radnicima "Vegrada" slovenska bi vlada, kako je pojasnio, trebala odlučivati na svojoj redovnoj sjednici u četvrtak.

Delegaciju zaposlenih u "Vegradu" u srijedu je primio i predsjednik Danilo Tuerk, založivši se da se njihovi problemi što prije riješe, ako je potrebno i dodatnim angažmanom države.

Tuerk je rekao da i u slučaju stečaja "Vegrada" on lično podržava ideju da država aktivnije djeluje na isplati potraživanja radnicima. Radi se o razmišljanju da se radnicima njihova potraživanja isplate iz državnog jamstvenog fonda koji bi onda uspostavio potraživanje prema preduzeću koje je radnicima ostalo dužno.

Kako je pred susret s predsjednikom Tuerkom izjavio Fajik Musić, jedan od "Vegradovih" građevinara iz BiH, odgovorni za situaciju u kojoj više stotina zaposlenih već četiri mjeseca nije dobilo platu trebali bi biti kažnjeni, a taj je slučaj, kako je rekao, sramota za jednu evropsku državu poput Slovenije.

Otvaranjem stečajnog postupka "Vegradovi" poslovni partneri imaju tri mjeseca vremena za prijavu svojih potraživanja, a računa se da je firma bankama i podizvođačima ostala dužna više stotina miliona eura.