biznis
23

Slovenija sredstvima iz eurofondova otvorila 50.000 novih radnih mjesta

FENA
Foto: Ilustracija/EPA
Foto: Ilustracija/EPA
Za Sloveniju, koja je članica EU-a od 2004., ova će godina biti najteža u pogledu povlačenja sredstava iz evropskih fondova, ali je pomoću njih do sada otvoreno skoro 50.000 radnih mjesta, a koristile su ih sve općine, kazala je u petak ministrica za kohezijsku politiku Alenka Smerkolj.

"U Sloveniji nema nijedne općine čiji programi nisu sufinancirani evropskim sredstvima", kazala je u parlamentu Smrkolj upozoravajući na velik značaj evropskih sredstava za razvoj, investicije i zapošljavanje koji se pokazao do sada.

Prema njenim je riječima u finansijskoj perspektivi EU-a za razdoblje 2007-2013. Slovenija je imala odobrene programe u visini 4.1 milijarde eura, a povukla je 95 posto sredstava, što je vrlo dobar rezultat.

Sredstvima je sufinansirana gradnja infrastrukture, komunalni i turistički projekti te obnovljeno i revitalizirano više od dvadeset objekata kulturne baštine, a u programe za dopunsko obrazovanje i učenje uključeno 740.000 ljudi, istaknula je Smrkolj.Tako se procjenjuje da je evropskim sredstvima u Sloveniji otvoreno 45.000 novih radnih mjesta i više od 3.000 malih i srednjih kompanija, a omogućeno je i otvaranje više fakulteta i naučnih ustanova.

Za tekuću finansijsku perspektivu 2014-2020. Slovenija je dobila manje odobrenih sredstava, oko 3,2 milijardi eura, a procjenjuje se da će to djelovati i na nešto sporiji privredni razvoj jer su evropska sredstva postala značajan dio u strukturi investicija i javne potrošnje.