Stručno savjetovanje
0

Slovenija pomaže BiH u izvozu na tržište EU

FENA
Republika Slovenija želi podržati Bosnu i Hercegovinu u naporima za ispunjavanje uvjeta za izvoz proizvoda životinjskog porijekla u EU i zato Ambasada Republike Slovenije u BiH, u suradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH (VTKBiH) i Uredom za veterinarstvo BiH, implementira projekt koji će pomoći u tom smislu. U sklopu projekta danas se u VTKBiH u Sarajevu održava stručno savjetovanje bh. privrednika (izvoznika) o temi "Ispunjavanje uvjeta za izvoz proizvoda životinjskog porijekla u EU".
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predsjednik VTKBiH Bruno Bojić izjavio da su eksperti iz Slovenije svojim znanjem i iskustvom stečenim na prostoru EU spremni pomoći bh. proizvođačima da otkone one barijere koje sprečavaju izvoz na to tržište.

Uz stručno savjetovanje, kako je dodao, privrednici će imati priliku da se prijave za pregled vlastitih objekata za proizvodnju od nekoliko eksperata iz Slovenije i uz njihovu pomoć otklone nedostatke koje im onemogućavaju izvoz.

"BiH je u 2011. godini izvezla 160 miliona maraka u oblasti mesa, mesnih prerađevina, ribe, mliječnih prerađevina. Ulaskom Hrvatske u EU nećemo u tolikoj količini moći izvoziti ove proizvode", kazao je Bojić novinarima pred početak stručnog savjetovanja.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Zamjenik ambasadora Republike Slovenije u BiH David Brozina je kazao da se projekat sastoji od tri dijela. U prvom dijelu, dva eksperta ove sedmice rade s Uredom za veterinarstvo i Agencijom za sigurnost hrane i drugim nadležnim organima iz entiteta u vezi legislative u ovoj oblasti, odnosno njenog prilagođavanja evropskoj.

Drugi dio projekta odnosi se na savjetovanje za proizvođače kojima će biti predstavljeni uslovi za izvoz hrane u EU, a u trećem dijelu će eksperti pomoći laboratorijama u BiH kako bi mogli akreditirati neke metode koje su potrebne za pregledanje hrane.

U tom smislu, direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba kazao je da je u sklopu programa predviđena podrška našim laboratorijama da bi akreditovali određene metode, tako da bi program praćenja rezidua mogli raditi u državi. Kalaba je dodao da su one jako bitne zbog toga što se jedino analize uređene u akreditovanim laboratorija uzimaju u obzir kada se jedna zemlja stavlja na listu odobrenih zemalja u EU.

Kako je dogovoreno, slovenski eksperti će pomoći bh. proizvođačima tako što će organizovati simulirane inspekcije u objektima koji imaju namjeru da izvoze u EU. Ujedno, predviđen je i trening inspektora koji će raditi u tim objektima i izdavati certifikate za izvoz u EU.

Učesnici u ovom projektu, dodao je Kalaba, razgovarali su i o prilagođavanju naše legislative evropskoj, a posebno o prilagođavanju lanca inspekcijskih kontrola.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
"Mi ćemo sve uraditi da u Pravilniku o odobravanju objekata ugradimo i taj momanat da se inspektori koji će biti u objektima za izvoz u EU certificiraju u Uredu za veterinarstvo", rekao je Kalaba.

Direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sejad Mačkić je podsjetio da je Vijeće ministara BiH donijelo na prijedlog ove institucije više od 90 propisa koji su usaglašeni sa propisima EU.

"Kada je riječ o ulasku Hrvatske u EU, također su setovi propisa kao što su propisi o medu, jajima, mlijeku, kvalitetu, usaglašeni sa propisima EU“, napomenuo je Mačkić.

U saradnji sa nadležnim državnim i entitetskim institucijama i Brčko Distrikta koje vrše implementaciju tih propisa, kako je istakao Mačkić, svakodnevno se zasjeda i traže najbolja rješenje kako da se odgovori novim zahtjevima, da ne bi došlo do ekonomskih barijera.

"Nadam se da ćemo u dobroj saradnji i uz ovakvu podršku Slovenije u tome uspjeti", dodao je Mačkić.

Predavanje o standaradima koje je neophodno ispuniti kako bi se proizvod animalnog porijekla izvezao u EU, kako je najavljno, održat će Olga Zorko i Matjaž Guček iz Veterinarskog ureda Slovenije.