Nakon stečaja Primorja Ajdovščina
0

Slovencima naplaćeno 6,2 miliona eura, bh. firme grade Vijenac

Klix.ba
Tunel Vijenac (Foto: Arhiv)
Tunel Vijenac (Foto: Arhiv)
Autoceste FBiH su zbog pokretanja stečaja izvođača Primorje d.d. Ajdovščina raskinule ugovor za izvođenje radova na tunelu Vijenac. U skladu sa obavezama izvođača iz ugovora, izvršena je naplata garancije za dobro izvršenje posla u iznosu od 6,2 miliona eura, što će ubrzati proces gradnje tunela Vijenac.

Ovim su Autoceste FBiH u potpunosti namirile svoja potraživanja zbog nastale štete usljed raskida ugovora sa Slovencima. Nastavak izgradnje tunela preuzet će domaće firme Hidrogradnja, Euroasfalt, ŽGP i BH Primorje.

"Mi čekamo da nam se uplate sredstva kako bismo nastavili gradnju tunela. Voljeli bismo da što prije počnemo posao, nadam se da će to biti do kraja ove sedmice", kazao je Džemal Peljto, direktor Hidrogradnje, za portal Klix.ba.

Autoceste BiH ovim potezom daju šansu domaćim kompanijama da izgrade vlastite referense na ovako kompleksnom projektu čime mogu stvoriti preduslove za svoje dalje učešće na međunarodnim tenderima.

Prva faza podrazumijeva radove na probijanju tunela te završetku primarne podgrade i temelja tunela. U Autocestama se nadaju kako će radovi na tunelu Vijenac biti završeni u skladu s prvobitno predviđenim rokovima.