biznis
0

Slovenci ne smanjuju jaz u kupovnoj moći u odnosu na Nijemce i Talijane

FENA
Jedna studija koju je napravila grupa slovenskih ekonomista pokazala je da se odnos kupovne moći prosječne slovenske plaće u odnosu na prosječne plaće u Njemačkoj i Italiji ne smanjuje unatoč tome što Slovenija zadnjih godina ostvaruje viši ekonomski rast od dviju starih članica Europske unije.

Razlog je u tome što se cijene u slovenskim trgovinama brže prilagođavaju (konvergiraju) europskom prosjeku nego je to slučaj sa slovenskim plaćama, pokazala je studija "Kupovna moć eura u Sloveniji, Njemačkoj i Italiji" koju je nedavno prezentirala skupina ekonomista s mariborskog Ekonomsko-poslovnog fakulteta koju je vodio Davorin Kračun, inače nekadašnji ministar vanjskih poslova, a kasnije i veleposlanik u SAD-u.

Studija je proučavala kupovnu moć prosječne slovenske, te njemačke i talijanske plaće na osnovi mjerenja cijena u Mariboru (Slovenija), Trstu i Udinama (Italija), te Regensburgu (Njemačka), a u obzir je uzeto nekoliko stotina artikala i usluga.

Pokazalo se da prosječna slovenska plaća koja je u listopadu prošle godine iznosila 777 eura ima relativno jaču kupovnu moć nego plaća u Italiji ili Njemačkoj jer su cijene u Sloveniji 18 posto niže od njemačkih i 15 posto niže od talijanskih, pa se za istu količinu eura u Sloveniji može kupiti 22 posto više nego u Njemačkoj i 16 posto više nego u Italiji.

Unatoč tome, zbog sporijeg rasta plaća od rasta nacionalnog proizvoda, Slovenci s prosječnom plaćom žive dosta slabije od Nijemaca i Talijana. Slovenska plaća u eurima je naime samo 51 posto prosječne njemačke i 59 posto talijanske plaće, pa bi za brže hvatanje koraka sa standardom u tim zemljama bile potrebne mnogo više stope rasta i produktivnosti ili manja konvergencija slovenskih cijena onima koje plaćaju kupci u tim državama.