biznis
0

Slovačkoj više nije potreban novac Svjetske banke

FENA
Slovačka je u četvrtak navečer zvanično potvrdila da više neće tražiti nikakve pozajmice od Svjetske banke, nakon što je zahvaljujući privrednom rastu došla u situaciju da i sama može pomagati siromašnim državama, izjavio je državni tajnik u ministarstva finansija Peter Kažimir.

"Umjesto dosadašnjeg položaja primaoca pomoći, dospijevamo u poziciju donatora, koja nam i pripada", naglasio je Kažimir.

Slovački mediji su podsjetili da je vlada još u aprilu izrazila namjeru da se odrekne mogućnosti uzimanja kredita od te međunarodne finansijske institucije, kao i da su stručnjaci Svjetske banke prethodnih godina učestvovali u reformama u oblasti bankarstva, zdravstva i drugih oblasti u toj zemlji.

Sadašnja slovačka vlada je kritizirala reformske mjere prethodnog vladinog kabineta u oblasti zdravstva i penzijskog sistema, u kojima je učestvovala i Svjetska banka.

Državni sekretar je dodao da je Slovačka i dalje zainteresirana da koristi iskustva Stručnjaka SB-a, tako da će imati pristup njenim savjetodavnim uslugama još naredne tri godine, prenio je Tanjug.

Slovačka je od Svjetske banke pozajmila ukupno nešto više od 570 miliona dolara, predočio je Kažimir, navodeći da su većinu kredita već vratili.