biznis
0

Slobodno skladištenje robe partnerima iz BiH u luci Bar

SRNA
Od naredne godine partnerima iz BiH biće omogućeno da slobodno skladište robu na 71 hiljadi metara kvadratnih u slobodnoj zoni u luci Bar, izjavio je izvršni direktor Kompanije "Kontejnerski terminali i generalni teret" iz Bara Andrija Radosinović.

"Slobodno skladištenje biće omogućeno našim partnerima iz BiH u dijelu opreme iz BiH prije svega drveta", rekao je Radosinović tokom današnje prezentacije ove kompanije u Sarajevu.

On je naveo da je ova kompanija sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj potpisala prvi preliminarni ugovor u izonosu od 4,5 miliona eura za dva pokretna krana.

"Sa nova dva krana moći ćemo da izvršimo pretovar 80 kontejnera za jedan sat, a do sada smo mogli da izvršimo pretovar od 25 do 30 kontejnera", pojasnio je Radosinović.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Veselin Poljašević izjavio je da je saradnja Crne Gore i BiH na visokom nivou, ali da je potrebno izgraditi dobru infrastrukturu s ciljem poboljšanja privrednih odnosa.

Poljašević je dodao da se nada da će i privrednici iz BiH prezentovati na sličan način domaće privredne potencijale i kapacitete u Crnoj Gori.

Ambasador Crne Gore u BiH Dragan Đurović rekao je da saradnja luka Ploče u BiH i Bar u Crnoj Gori može doprinijeti poboljšanju odnosa dvije zemlje kao i proširenju privredne saradnje.
Kompanija "Kontejnerski terminali i generalni teret" iz Bara zapošljava 974 osobe i bavi se pretovarom kontejnera generalnog tereta i drvne građe.