biznis
50

Slijedi kriza u proizvodnji čokolade, kokosa i vina

SRNA
Agencija za hranu i poljoprivredu UN (FAO) predviđa krizu u proizvodnji kokosa, čokolade i vina.

Svjetska potražnja poljoprivredne proizvode raste deset posto godišnje, a proizvodnja se povećava samo za dva posto.

Problemi su povezani sa starenjem kokosovih palmi u zemljama proizvođačima ove sirovine, koja se široko primjenjuje u prehrambenoj industriji i industriji ljepote.

Jedna palma godišnje može da "rodi" do 100 plodova, a danas je situaciju takva da je prinos u "Pacifičkom obruču" – glavnom isporučiocu oraha - tek oko 40. Većina stabala starija je od 50 godina, a poslije tog uzrasta prinos se samo smanjuje.

U Indiji su obratili pažnju na problem starenja plantaža i tamo stara stabla zamjenjuju novim. Mlado drveće može da "rodi" već za dvije do tri godine.

Primjena savremenih đubriva omogućiće povećanje prinosa oraha za 50 na 100 - nadaju se stručnjaci.

Postoje i problemi u proizvodnji čokolade.

Sljedeće godine, zbog suše, predviđa se da će kakao imati manji prinos u zapadnoj Africi, a ona isporučuje oko 70 posto svjetskih sirovina za proizvodnju čokolade.

Od početka ove godine kakao je skuplji za više od 20 posto. Na sve to utiče i rast potražnje – u SAD i zapadnoj Evropi sve više se traži i cijeni crna čokolada, za čiju proizvodnju je potrebno više kakaa u odnosu na proizvodnju mliječne čokolade.

Očekuje se da će poskupjeti i vino.

Nedavno je finansijska kompanija "Morgan Stanley" saopštila da je prošle godine potražnja ovog pića nadmašila ponudu za rekordnih 300 miliona kutija.

Istovremeno, proizvodnja je svedena na minimum. Ipak, ova godina može popraviti situaciju.

Svjetska organizacija za vino i lozu prognozira "impresivni“ rast proizvodnje: 281 milion hektolitara nakon 258 miliona hektolitara 2012. godine.

Porast za skoro četvrtinu očekuje se u Španiji, a za sedam posto u Francuskoj.

U Argentini će biti proizvedeno 27 posto vina više nego prošle godine.