biznis
0

Slabi podaci iz SAD-a zakočili rast dolara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dolar je u četvrtak oslabio na međunarodnim tržištima valuta, spustivši se s najviših razina u tri mjeseca prema euru nakon što su slabi podaci iz američkog sektora nekretnina prigušili optimizam u vezi s prognozama za najveće gospodarstvo svijeta.

U izuzetno slaboj trgovini uoči božićnih blagdana u Evropi i SAD-u euro je ojačao 0,3 posto prema dolaru, na 1,4367 dolara.

Dolar je izgubio na vrijednosti i prema japanskoj valuti, za 0,5 posto, te se njime trgovalo po 91,22 jena.

U srijedu objavljeni podaci pokazali su neočekivani 11,3-postotni pad prodaje novih kuća u SAD-u u novembru, na najnižu razinu u sedam mjeseci, što je poslužilo kao podsjetnik da će gospodarski oporavak biti trnovit i pun prepreka.

Ti su podaci ponovno podržali euro i jen prema dolaru koji je u ovoj sedmici dosegnuo najviše razine prema te dvije valute u protekla tri, odnosno dva mjeseca.

Dolar se ipak zadržao nedaleko najviše razine u tri mjeseca prema košarici valuta, podržan rastućim uvjerenjem da američko gospodarstvo dobiva na zamahu nakon vala nedavnih pozitivnih podataka koji su izazvali rast prinosa po američkim državnim obveznicama.

"Podaci o prodaji novih kuća poslužili su kao katalizator za pritiskanje dolara. Tržište se u posljednje vrijeme naviknulo na niz pozitivnih iznenađenja iz SAD-a, tako da su najnovije brojke blago prigušile sjaj dolara", ocjenjuje Adam Cole, globalni čelnik valutne strategije analitičke kuće RBC Capital Markets.

Euro pak pritišću zabrinutosti vezane za kreditne rejtinge zemalja članica eurozone, nakon što je Grčkoj ove sedmice i treća međunarodna agencija, Moody's, snizila rejting.

U središtu pozornosti tržišta sada je objava sedmičnih američkih podataka o molbama za isplatu naknada za nezaposlene i podaci o trajnim dobrima, radi bolje procjene održivosti rasta zaposlenosti u SAD-u i mogućeg utjecaja tog podatka na odluke Feda (središnje banke) o visini ključnih kamatnih stopa.