biznis
0

Skupa hrana - pitanje života ili smrti

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Samit Organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO), koji je u utorak počeo u Rimu, bio je povod da komentatori britanskih dnevnika iznesu svoje prijedloge za rješenje problema sve skuplje hrane.

The Independent ocjenjuje da je dobro što će se učesnici rimskog skupa prvenstveno usredotočiti na posljedice rasta cijena hrane u zemljama u razvoju, jer iako poskupljenja pogađaju i budžet stanovnika bogatijeg dijela planete, u siromašnima to je pitanje života ili smrti.

Rješenje je, smatra list, u velikim međunarodnim ulaganjima u poljoprivredu svijeta u razvoju, ali i u ukidanju subvencija proizvođačima u bogatim zemljama.

Proces prilagođavanja kraju ere jeftine hrane trajat će decenijama, ali se, naglašava Independent, delegati u Rimu moraju prije svega potruditi da siromašni u svijetu danas ne gladuju.

Priča o rastu cijena hrane, ali i energenata, ima nezgodnu moralnu dimenziju, uočava Financial Times.

Kina i Indija su sve bogatije, a njihova srednja klasa u povoju želi sve ono što mi već imamo, piše ovaj dnevnik - automobile, perilice, pa čak i meso. Zapad se jedva uzdržava da im ne kaže: prestanite, ne možete da živite kao mi, jer planeta to ne može izdržati, a ni naši novčanici.

U pozadini svjetske krize hrane, ali i rasprava o energentima i globalnom otopljavanju, leži pitanje globalne ravnopravnosti.

Tranzicijsko razdoblje u kome će se, u iščekivanju da nove tehnologije riješe nagomilane probleme, svijet prilagođavati visokim cijenama hrane i energenata, bit će veom težak. Ali rješenje po kome bi se od Kine i Indije zahtijevalo da ostanu siromašne i politički i moralno je neodrživo, zaključuje Financial Times.