BBC
0

Skok nezaposlenosti u Njemačkoj

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj porasla je na 8,6 posto u martu, što je prema zvaničnim podacima neznatno više nego u prethodnom mjesecu.

Globalna ekonomska kriza nastavila je pritiskati najveću evropsku privredu. Međutim, porast nezaposlenosti je iznenadio čak i najveće pesimiste među analitičarima.

U Njemačkoj je sada nezaposleno 3,4 miliona ljudi, što je 69.000 više nego u februaru.

Najvišu stopu nezaposlenosti u Evropi ima Španija, više od 14 posto.

"U drugom tromjesečju očekujemo još veći pad broja zapolenih, ali bi situacija nakon toga trebalo da se stabilizira", rekao je jedan analitičar za BBC.

"Na kraju 2009. očekujemo da broj nezaposlenih bude blizu četiri miliona", dodao je on.

Rezultat ispitivanja javnog mnijenja BBC-a na uzorku od skoro 30 hiljada ljudi pokazao je kako većina smatra da svjetska ekonomska kriza može biti prevaziđena samo uz korjenitu reformu globalnoga finansijskog sistema.

Japanski premijer Taro Aso je istovremeno najavio da njegova vlada planira finansirati novi paket mjera kako bi se zemlja izvukla iz recesije.

Premijer Aso nije pred polazak na samit Grupe 20 u Londonu precizirao koliko će nove mjere koštati, ali je naglasio da će potezi biti "smjeli", da će stvoriti nova radna mjesta i pospješiti potražnju za japanskim proizvodima. Industrijska proizvodnja u Japanu pala je u februaru za 9,4 posto.