biznis
31

Skandal u vezi s emisionim gasovima: SAD tuži Volkswagen za 48 milijardi dolara

Klix.ba
Detalj sa protesta članova Greenpeace ispred sjedišta VW-a u Wolfsburgu (Foto: EPA)
Detalj sa protesta članova Greenpeace ispred sjedišta VW-a u Wolfsburgu (Foto: EPA)
Američko ministarstvo pravosuđa tužilo je Volskwagen (VW) zbog kršenja zakona vezanih za zaštitu životne sredine. Njemačkom proizvođaču prijeti kazna od čak 48 milijardi dolara.

Kako prenosi Reuters, VW bi američkim vlastima morao platiti 37.500 dolara za svaki automobil koji posjeduje sporni softver za mjerenje izduvnih gasova, te još toliko novca za svaki dan koji je vozilo provelo na ulici.

Pretpostavlja se da se ova kazna odnosi na 600.000 automobila u SAD-u.

Ova brojka daleko premašuje cifru koju je Justice department iznio u septembru. Ministarstvo pravde SAD-a tada je izjavilo kako se očekuje kazna od 18 milijardi dolara.

Ipak, mnogi analitičari su skeptični da će automobilski koncern iz Wolfsburga zaista morati platiti cifru od 54 milijarde dolara.

Naime, krajem 90-ih, zbog sličnih optužbi kao i VW, Japanska Toyota prvobitno je morala platiti kaznu od 58 milijardi dolara. Na kraju sudskog spora ova kompanija je platila "samo" 360 miliona dolara.

"Iznijeli smo maksimalnu moguću kaznu, a o daljnim postupcima naših sudova nećemo iznosit nikakve informacije do daljnjeg", rekao je glasnogovornik Justice Departmenta Wyn Hornbuckle.