biznis
0

Sjednica ukrajinsko-bh. povjerenstva za gospodarsku saradnju

FENA
Prva sjednica Zajedničkog ukrajinsko – bosanskohercegovačkog povjerenstva za gospodarsku suradnju održava se u Kijevu 23. i 24. juna.

Delegaciju BiH na ovom zasjedanju predvodi zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Vilim Primorac u svojstvu predsjedatelja bosanskohercegovačkog dijela povjerenstva, a Ukrajine zamjenik ministra gospodarstva Valerij Pjatnyckij.

Na sjednici su razmatrane informacije o stanju, osnovnim pokazateljima i tendencijama gospodarskog razvitka Ukrajine i Bosne i Hercegovine, te raspravljano o određivanju novih mjera u cilju povećanja robne razmjene, saopćeno je iz ureda zamjenika ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U interesu proširenja bilateralne robne razmjene i smanjenja postojećeg trgovinskog deficita dogovoreno je da dvije strane ulože napore i učine znatno više na diversifikaciji i poboljšanju strukture robne razmjene između dvije zemlje.

Strane su prosudile da se trebaju tražiti nove forme trgovinske i gospodarske suradnje, da treba poboljšati uvjete za uključivanje novih poduzeća, iznalaziti mogućnosti za povećanje uzajamnih investicija, kao i stimulirati suradnju između malih i srednjih poduzeća.

Kao oblasti od posebnog interesa za obje zemlje istaknute su: energetika; industrija; poljoprivreda; promet; turizam; zaštita okoliša; građevinarstvo i suradnja u oblasti malih i srednjih poduzeća. Također je bilo govora o suradnji između Zavoda za statistiku Ukrajine i Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine kao i razvoju suradnje između trgovinskih komora Ukrajine i BiH.

Inače Ukrajina je u 2007., bila na 16. mjestu po ukupnom obimu razmjene sa BiH. Ukupna robna razmjena BiH i Ukrajine, prema podacima Agencije za statistiku BiH, iznosila je u 2007. godini 201,072 miliona KM. Pri tome je vrijednost izvoza roba iz BiH iznosila 8,537 miliona KM, a vrijednost uvoza iz Ukrajine je iznosila 192,92 miliona KM. Pokrivenost uvoza izvozom u 2007. godini je iznosila manje od pet posto.

Kada je riječ o strukturi roba koje sudjeluju u robnoj razmjeni one se uglavnom svode na željezo i čelik; bakar i proizvode od bakra; električne mašine i oprema, na strani uvoza, te na farmaceutske proizvode i plastične mase, na strani izvoza iz BiH.

U prva četiri mjeseca ove godine stanje je nešto povoljnije sa stanovišta BiH, jer je u tom razdoblju zabilježen pad uvoza i značajan porast izvoza roba iz BiH, navodi se u saopćenju.