Evropska komisija
0

"Sječa šuma uništava svjetsku ekonomiju"

Sarajevo-x.com
Svjetska ekonomija gubi više novca uništavanjem šuma, nego što ga gubi trenutnim propadanjem banaka, stoji u izvještaju Evropske komisije. Godišnji gubitak novca uzrokovan uništavanjem šumskih površina iznosi od dva do pet triliona američkih dolara.

Ovi troškovi odlaze na obezbjeđivanje dovoljno čiste vode i smanjenja ugljen dioksida u zraku, što inače "besplatno" obezbjeđuje šumsko raslinje.

Autori ove studije, vodeći ekonomisti iz Deutsche Bank, smatraju da je u današnje vrijeme pametnije ulagati u zaštitu prirode nego dopustiti njeno propadanje i tako poslije ulagati mnogo više novca u njen oporavak.

Projekat njemačkih ekonomista trebala bi finansirati Evropska Unija, a u prvoj fazi ta svota bi iznosila oko 7% svjetskog bruto proizvoda namijenjenog za zaštitu šuma. U drugoj fazi radilo bi se na zaštiti drugih ekosistema, prenosi BBC.

Izgradnjom velikih rezervoara vode i jedinica za odlaganje otrovnih plinova i uzgajanjem jestivih biljaka koje su nekad bile dostupne u prirodi, svjetska ekonomija gubi mnogo, navodi se u studiji.