Istraživanje za 2008.
0

Siva ekonomija u BiH 'odnijela' 6,5 milijardi KM

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Pod pretpostavkom da bi se 60 posto sive ekonomije prevelo u legalne tokove realno bi bilo očekivati da se i javni prihodi mogu povećati za 1,9 milijardi maraka godišnje.

"Taj iznos bio bi približan zaduženju BiH kod Međunarodnog monetarnog fonda“, rekao je danas profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci Rajko Tomaš predstavljajuću studiju „Siva ekonomija i neformalni sektor u BiH“.

Prema vlastitim procjenama on navodi da je siva ekonomija u BiH u 2008.godini izosila oko 6,5 milijardi KM, odnosno 26,52 učešća u BDP-u.

Također, procjena je da je u sektoru sive ekonomije prošle godine radilo oko 290.000 osoba, od toga oko 196.000 u Federaciji BiH, oko 90.000 u RS-u i oko 7.000 u Brčko Distriktu, onih koji su službeno - nezaposleni.

Tomaš podsjeća ipak da se siva ekonomija ne može jednokratno prevesti u legalnu i da je to proces prilagođavanja.

„Država nema spremnosti da se uhvati u koštac sa problemom sive ekonomije“, smatra ekomiski analitičar Damir Miljević i ističe da visok stepen sive ekonomije drži socijalni mir u državi.

Mišljenja je i da u RS-u u Zakonu o poreznoj upravi potrebno izmijeniti samo jednu rečenicu: „Porezna uprava ima pravo da kontrolira i imovinu i prhode“.

Zasad ona kontrolira samo prihode, podsjeća Miljević.

Inače, studija: „Siva ekonomija i neformalni sektor u BiH“ urađena je za fondaciju Friedrich-Ebert-Stiftung.