IEA
0

Situacija na tržištu nafte i dalje napregnuta

FENA
Kolebanje cijena barela nafte na međunarodnim berzama pokazuje da je situacija na tržištu osnovne energetske sirovine i dalje napregnuta, izjavio je u četvrtak direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA) Nobuo Tanaka.

On je ukazao, govoreći na skupu povodom promocije najnovijeg izveštaja IEA, da zemlje potrošači trebaju, tokom narednog perioda, uvećati naftne rezerve i tako uticati na stabilizaciju tržišnih prilika te izbjeći daljna, nagla, kolebanja cijena sirove nafte.

Tanaka je rekao da su cijene nafte posljednjih mjeseci u osjetnom padu, nakon što je ta sirovina u julu poskupila na rekordnih 147,27 dolara po barelu, javio je Tanjug.

Danas se, međutim, barel nafte na londonskoj berzi prodavao za oko 96,3 dolara, ali su kotacije te sirovine ove nedjelje bile prilično nestabilne zbog pogoršanja situacije na svjetskom finansijskom tržištu.

Čelnik IEA je rekao da je tokom prvog polugodišta ove godine na svjetskom tržištu zabilježen i snažan skok cijena prirodnog gasa, koji je i prošle godine osjetno poskupio.

Rusija, koja je vodeći izvoznik prirodnog gasa, prodavala je ovog ljeta hiljadu kubnih metara tog energenata po rekordnoj cijeni od 400 dolara.

"Rast cijena ukazuje ne samo na rastuću tražnju, već i činjenicu da je tražnja veća od ponude (gasa)", kazao je Tanaka, uz napomenu da se na tržištu tog energenta osjeti i nedostatak investicija.

"Realizacija novih gasnih projekata se odvija sporo", upozorio je Tanaka i dodao da je tokom posljednjih 18 mjeseci na tržištu energenata značajno povećan udio i uloga tečnog gasa.

"Veće korištenje tečnog gasa predstavlja dopunski element osiguranja globalne energetske sigurnosti", kazao je Tanaka i pozvao svih 27 zemalja - članica IEA - da se pozabave diverzifikacijom energetskih izvora, što podrazumijeva ne samo dalje, veće, korištenje obnovljivih izvora energije, već i masovniju upotrebu nuklearnih kapaciteta i uglja.