biznis
0

Šipad-Komerc traži podršku vlasti u zaštiti svoje imovine u Srbiji

FENA
Šipad-Komerc d.d. Sarajevo obratio se nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine s molbom da daju svoju podršku u zaštiti imovine ove kompanije na teritoriji Republike Srbije.

Direktor tog društva Hamza Kazazić u dopisu Ministarstvu vanjskih poslova BiH, do kojeg je došla Fena, podsjeća da Šipad-Komerc ima historijat svog poslovanja više od 70 godina na teritoriji bivše Jugoslavije. Preduzeće je imalo svoju imovinu u svim republikama bivše države i izbijanjem ratnih sukoba i raspadom Jugoslavije u svim republikama, osim Republike Srbije, vraćena je imovina matičnom preduzeću Šipad-Komerc d.d. Sarajevo.

Šipad-Komerc je od 1992. do 2012. godine aktivno preduzimao radnje da bi zaštitio svoju imovinu, kako od propadanja, tako i od nelegalnog oduzimanja objekata.

"Radi zaštite imovine i stavljanja u ekonomske potencijale u decembru 2007. u skladu s važećim zakonskim propisima Republike Srbije Šipad-Komerc d.d. Sarajevo osniva firmu Šipad Komerc „Namještaj“ d.o.o. Beograd. Kao osnivački ulog Šipad-Komerc d.d. Sarajevo unosi svojih 36 poslovnih objekata koje su do 31. decembra 1990. pripadali firmi Šipad-Komerc Sarajevo, a čiji je pravni sljednik Šipad-Komerc d.d. Sarajevo“, stoji u dopisu.

Kazazić još navodi da su od 1995. do 2012.godine imali različite nasrtaje državnih organa R Srbije i pojedinih kriminalnih grupa i tajkuna s ciljem da nelegalno prisvoje i otuđe njihove poslovne prostore.

"Smatrali smo, a i sada smatramo da svoju zaštitu i zaštitu svoje imovine treba da tražimo pred redovnim organima R Srbije u skladu s pozitivnom zakonskom regulativom R Srbije i sve korake koje smo poduzimali potpuno su u duhu zakona i dobre poslovne politike društva Šipad-Komerc d.d. Sarajevo i domaćinskog odnosa prema svojoj imovini koja je unesena u firmu Šipad Komerc „Namještaj“ d.o.o. Beograd", navodi se u dopisu.

Kako se dodaje, kao nastavak ataka od organa R. Srbije došlo je do grubog kršenja imovinskog prava i čak kršenja ličnih sloboda u vršenju dužnosti. Naime, istražni organi R. Srbije 20. marta ove godine bez ikakvog osnova hapse legalnog zastupnika Šipad-Komerc «Namještaj“ d.o.o. Beograd Čedomira Mumovića i člana ortačke grupe BEO Šped Aleksandra Đorđevića.

Tim rješenjem, kako se ističe u dopisu, pokušava se zaustaviti proces stavljanja u funkciju objekata Šipad-Komerca dd Sarajevo“. Pomenutu imovinu, ističe Kazazić u dopisu, nelegalno koristi društveno preduzeće Šipad-Komerc „Namještaj promet“.

"Na osnovu valjanih sudskih odluka, a u aktivnostima povrata imovine legalnom vlasniku pokrenuti su sporovi za povrat imovine stvarnom vlasniku, a to je Šipad-Komerc dd Sarajevo i u svim sudskim presudama nadležih organa u Srbiji donijete su presude u korist naše kćerke firme Šipad Komerc «Namještaj» d.o.o. Beograd na osnovu kojih je i određen broj objekata vraćen u posjed i stavljen u ekonomsku funkciju“, navodi se u dopisu.

Kako bi se spriječio taj postupak pokrenute su spomenute mjere, te se zakonskom predstavniku Šipad-Komerca d.d. Sarajevo onemogućava rad i daljnje aktivnosti.

"Tim činom vlasti R Srbije izvršile su tešku zloupotrebu ovlaštenja kršeći prije svega dobre susjedske odnose, grubo kršenje imovinskog prava i kršenje ličnih sloboda“, ističe Kazazić.

O tim događajima i aktivnostima, kako se dodaje, upoznati su svi relevantni organi u R Srbiji, a pismenim putem i Evropska komisija, te ambasade SAD-a, Francuske, Britanije, Njemačke, Holandije, Slovenije, BiH i Hrvatske.

"Molimo vas da u sklopu svojih mogućnosti izvršite zaštitu prava Šipad-Komerca d.d. Sarajevo i da putem svoje diplomatske mreže učinite sve potrebne aktivnosti da bi se spomenuti slučaj što prije razriješio", stoji u dopisu upućenom Ministarstvu vanjskih poslova BiH.