05.12.2012. u 10:00

Sinkro je lijepa i optimistična priča iz Bosne i Hercegovine

Firma Sinkro meblštof i namještaj obilježava 15. godišnjicu uspješnog rada i poslovanja. Kako ističe vlasnik i direktor kompanije Omar Kuštrić koja upošljava više od stotinu radnika, 15 godina postojanja je, u okruženju uglavnom loše i nesposobne vlasti i političara, samo po sebi uspjeh.

Štand na Sajmu u Beogradu Štand na Sajmu u Beogradu
Štand na Sajmu u Beogradu Štand na Sajmu u Beogradu
Štand na Sajmu u Beogradu Štand na Sajmu u Beogradu
Štand na Sajmu u Beogradu Štand na Sajmu u Beogradu
Štand na Sajmu u Beogradu Štand na Sajmu u Beogradu
Dizajn zida na Sajmu u Briselu 2010. godine Dizajn zida na Sajmu u Briselu 2010. godine
Sa Sajma u Briselu 2011. godine Sa Sajma u Briselu 2011. godine
Sajam u Briselu 2012. godine Sajam u Briselu 2012. godine
Sajam u Briselu 2012. godine Sajam u Briselu 2012. godine
Torta Sinkro za 15. rođendan Torta Sinkro za 15. rođendan
Akcija za 15. godišnjicu kompanije Akcija za 15. godišnjicu kompanije
Sinkro je sponzor SFF-a Sinkro je sponzor SFF-a
Uposlenici kompanije Sinkro Uposlenici kompanije Sinkro
Ugaona garnitura Paul Ugaona garnitura Paul
Ugaona garnitura Best Ugaona garnitura  Best
Ugaona garnitura Bilbao Ugaona garnitura Bilbao
Okrugla sofa "My moon" Okrugla sofa "My moon"
Ugaona garnitura Bronx Ugaona garnitura Bronx
Ugaona garnitura Fly Ugaona garnitura Fly
Stolica Lille Stolica Lille
Fabrika Sinkropro Fabrika Sinkropro
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"Upošljavamo više od stotinu ljudi koji sebi zarađuju pristojne plate, pa čak ih i dobiju. Svi su radnici prijavljeni, doprinosi im se izmiriju na vrijeme, a državi plaćamo poreze. Imamo i svoju proizvodnju namještaja od kojeg se veći dio izvozi u 16-17 zemalja, među kojima je čak i Estonija", rekao je Kuštrić.

On je istakao da se Sinkro namještaj proizveden u Kiseljaku, kupuje i u Parizu, Beču, Kopenhagenu...

"Već tri godine izlažemo na Sajmu namještaja u Briselu, kao jedina firma izlagač van Evropske unije, a na Sajmu namještaja u Beogradu smo nedavno ocijenjeni kao jedan od najboljih štandova ikada", rekao je Kuštrić i dodao da će u januaru Sinkro predstaviti svoju ponudu i na sajmovima u Francuskoj i Njemačkoj.

Govoreći o svojim uposlenicima, Kuštrić kaže da kompanija zapošljava i desetak mladih, fakultetski obrazovanih ljudi, a cilj je upošljavanje još dvije stotine radnika u naredne dvije godine.

Na pitanje da li imaju podršku nadležnih institucija, Kuštrić kaže da im stalno organizuju besplatne sajmove širom svijeta, dobijaju poticije za izvoz i nagrade za donošenje deviza u zemlju, dostupni su im jeftini krediti za razvoj i opremu, a ponekad i bespovratni krediti za zapošljavanje mladih. Tu su i česti seminari o poboljšanju konkurentnosti industrije, kao i obilasci vrhunskih konsultanata koji pomažu u sistematizaciji poslovanja...

"Šalim se, sve radimo sami", rekao je Kuštrić uz smijeh i dodao da se tako radi u ozbiljnim državama, a nažalost ne i kod nas. Naglasio je kako nisu članovi nijedne stranke i nikada nisu dobili nijednu marku donacije, a posebno se ponosi multinacionalnim sastavom uposlenika i međusobno se uvažavaju i odnose kao jedna velika porodica.

"U sklopu naših aktivnosti pomažemo razvoj urbane kulture, podržavamo r'n'r bendove i Sarajevo Film Festival. Stipendiramo nekoliko mladih osoba i djece bez roditelja", rekao je Kuštrić, koji je ponosan na saradnju s bendom Konvoj koji će 6. decembra objaviti novi spot za pjesmu "O slobodi" na web-stranici www.sinkro.com, kao najavu novog albuma i skorašnjeg koncerta u Slogi.

Direktor ove uspješne kompanije tvrdi da proizvodnjom i prodajom kvalitetne robe rade na podizanju ugleda BiH u inozemstvu.

"Ponašamo se na stranim sajmovima kao naša reprezentacija u fudbalu, izgaramo i ostavljamo srce na terenu, što nam je već donijelo ozbiljan respekt i prepoznatljivost na evropskom tržištu namještaja", rekao je Kuštrić.

Uprkos svim problemima Sinkro je jedan od dokaza da se može uspješno poslovati i u našoj zemlji.

"Naravno da može. Samo treba ozbiljno pristupiti poslu i raditi puno više nego što smo navikli. I, ima još jedna bitna stvar, ne može više ništa proći slučajno i bez sistematičnog pristupa. Pogotovo ne vani. Mi u Sarajevu imamo jedan simpatičan izraz "šonfon". To, otprilike znači da kad nešto radite to napravite na brzinu, ne trudeći se previše i nadajući se da će proći 'na foru'. E, to trebamo promijeniti. Što moj brat jednom nadahnuto reče: 'Moramo provesti dešonfonizaciju društva'", rekao je Kuštrić.

I pored svih problema on smatra da se može dobro poslovati, ali se mora raditi uz maksimalan trud i napor.

"Mi, naravno, znamo da je situacija jako loša, kriza je ozbiljna i zahvalni smo za novi svaki mjesec koji preživimo. Ali, može se i mora se. Samo uzdignute glave i hrabro. I, molim vas da svi radimo više. To je jedini siguran put uspjeha", rekao je Kuštrić.
(Sponzorirani članak)
Tagovi: Sinkro


Najavljeno povećanje akciza na gorivo, duhan i alkohol je:

FACEBOOK PREPORUKE