biznis
0

Sindikati traže da "Mozart kugle" ostanu austrijske

FENA
Svjetski čuvene austrijske čokoladne bombone "Mozart kugle" će se i dalje proizvoditi u Salzburgu ali će se njihovo uvijanje u otmjena pakovanja obavljati u češkom mjestu Plana u Marianskih Laznji, javile su agencije.

Protiv namjere prehrambene grupe "Kraft Foods", vlasnika slavnih čokoladnih kugli, o preseljenju njihovog pakovanja protestuju austrijski sindikati kojima, kako je navedeno na njihovom sajtu, smeta ne samo mogući gubitak pedesetak radnih mjesta nego i "austrijskog nacionalnog identiteta".

Oko 300 kilometara od mjesta proizvodnje ubuduće će se pakovati 100 miliona čokoladnih kuglica čija je zvanična robna marka "originalne salzburške Mozart kugle", naveo je sindikat koji traži da kompanija odustane od tog plana.

Sindikalci su ukazali da firmi ne smetaju ni dodatni troškovi za transport i negativni ekološki uticaj koji on izaziva.

Rukovodstvo firme je o namjeri da zatvori odjeljenje za pakovanje obavijestilo sindikat salzburške fabrike čokolade početkom marta.

Pakovanje čokoladnih kugli u Češkoj bi trebalo da počne u junu.

Austrijski sindikalci planiraju da početkom aprila u Salzburgu organiziraju akciju podjele letaka o temi "Koliko je austrijskog još ostalo od originalnih Mozart kugli".